Merkezi klima santrallerindeki boş hücreler için tasarlanan yatay ve düşey kanatçıklara sahip difüzörün akış ve basınç düşümüne etkisinin sayısal ve deneysel olarak incelenmesi
Numerical and experimental investigation of the effect of a diffuser with horizontal and vertical vanes on flow and pressure drop in empty sections of central air handling units
- Tez No: 990523
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM İMAL, DOÇ. DR. MUHAMMED SAFA KAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Difüzör, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Split klima, Diffuser, Computational fluid dynamics (HAD), Split climate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında klima santrallerindeki boş hücrede fan çıkışındaki akışın en kısa mesafede santral kesitine homojen olarak yayılabilmesi amacıyla fan çıkışına yatay ve düşey kanatçıklara sahip olan bir sıra, iki sıra ve üç sıra difüzörlü tasarımlar yapılmıştır. Tasarımları yapılan difüzörlerin imalatları gerçekleştirilmiş olup, klima santrali deney setinde deneyler yapılmıştır. Deneyler difüzörsüz, bir sıra difüzörlü, iki sıra difüzörlü ve üç sıra difüzörlü olmak üzere dört farklı durumda, 250, 500, 750, 1000 ve 1250 dv/dk olmak üzere beş farklı devir sayısında deneyler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca deney seti, deney seti içerisindeki akış hacmi ve difüzör tasarımları bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak modellenmiştir. Oluşturulan üç boyutlu katı modeller kullanılarak klima santralinin ve farklı difüzör tiplerinin bilgisayar ortamında sayısal akış analizleri gerçekleştirilmiştir. Sayısal analizlerden elde edilen bulgular, deneylerden elde edilen bulgularla karşılaştırılmıştır. Ayrıca tasarlanan farklı difüzör tiplerinin klima santrali boş hücresi içerisindeki akışa ve basınç kaybına olan etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, designs with one-row, two-row, and three-row diffusers with horizontal and vertical vanes at the fan outlet were made in order to distribute the flow at the fan outlet homogeneously to the unit cross-section in the shortest distance in the empty cell of the air handling unit. The diffusers whose designs were made were manufactured, and experiments were carried out in the air handling unit test setup. Experiments were carried out in four different conditions, namely without a diffuser, with a one-row diffuser, with a two-row diffuser, and with a three-row diffuser, and at five different rotational speeds, namely 250, 500, 750, 1000, and 1250 rpm. In addition, the test setup, the flow volume inside the test setup, and the diffuser designs were modeled three-dimensionally in a computer environment. Using the created three-dimensional solid models, numerical flow analyses of the air handling unit and different diffuser types were carried out in the computer environment. The findings obtained from the numerical analyses were compared with the findings obtained from the experiments. In addition, the effects of the designed different diffuser types on the flow and pressure drop in the empty cell of the air handling unit were investigated.