Market capitalization-based portfolio weighting in BorsaIstanbul: A comparative analysis of historical performanceagainst established benchmarks
Borsa İstanbul'da piyasa değeri bazlı portföy ağırlıklandırması: Tarihsel performansın referans endekslerle karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 990538
  2. Yazar: AHMET CAN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT AKGİRAY, PROF. DR. LEVENT KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Ekonomi, Ekonometri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Economics, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Geriye dönük test, Optimum portföy, İstanbul Stock Exchange, Backtesting, Optimal portfolio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hesaplamalı Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, serbest dolaşıma göre düzeltilmiş ve farklı sıklıklarda (1 gün–8 hafta) yeniden dengelenmiş, Borsa İstanbul'daki tüm hisseleri kapsayan piyasa değeri ağırlıklı portföylerin orta ve uzun vadeli performansını incelemektedir. 2011 başından 2024 Ekim ortasına kadar olan döneme ait günlük fiyat ve fiili dolaşım verileriyle oluşturulan kapsamlı veri setiyle, bu portföylerin BIST~30 ve BIST~100 endekslerine kıyasla üstünlük sağlayıp sağlamadığı değerlendirilmiştir. Her konfigürasyon için 754 simülasyon yapılarak, 12 ila 172 ay arasında değişen yatırım vadelerinde karşılaştırmalı analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, özellikle 24 ay sonrası vadelerde yeniden dengelenmiş portföylerin medyan ve üst çeyrek getirilerde endeksleri geçtiğini, ancak bu üstünlüğün sınırlı olduğunu ve kümülatif getirilere anlamlı yansımadığını göstermektedir. Ayrıca, portföyler uzun vadede altın (XAUTRY) karşısında sürekli geride kalmıştır. Sharpe oranı ve Maksimum Gerileme gibi risk metrikleriyle desteklenen analiz, özellikle 10 gün–2 hafta arası dengeleme aralıklarının daha iyi risk ayarlı performans sunduğunu ortaya koymaktadır. Metodoloji, aşırı uyum, takvim ve hayatta kalma yanlılığı gibi ampirik sorunları minimize edecek şekilde yapılandırılmıştır. Sonuçlar, geleneksel endekslerin yatırım evrenini tam yansıtmadığını ve daha kapsayıcı, sistematik portföylerin uzun vadeli stratejiler için güçlü bir alternatif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the medium- to long-term performance of market-capitalization-weighted portfolios covering the entire Borsa Istanbul equity universe, adjusted for free-float shares and rebalanced at varying frequencies (1-day to 8-week). Using a comprehensive dataset spanning January 2011 to October 2024 with daily prices and actual free-float ratios, the study evaluates whether such portfolios can outperform benchmarks like BIST~30 and BIST~100. A total of 754 simulations per configuration enables robust comparisons across horizons from 12 to 172 months. Results indicate that full-market portfolios, when dynamically rebalanced, tend to outperform benchmarks in median and upper-quartile returns from the 24-month horizon onward. However, this advantage is limited in scale and does not yield significantly higher cumulative returns. Despite a nearly fifty-fold increase in total market capitalization, the portfolios captured only a modest portion and consistently underperformed the gold benchmark (XAUTRY) over long horizons. Risk metrics such as Sharpe Ratios and Maximum Drawdowns support these findings, with 10-day to 2-week rebalancing frequencies showing better risk-adjusted performance. The methodology avoids biases like overfitting, calendar effects, and survivorship. Overall, broader, systematically rebalanced portfolios appear to offer viable long-term alternatives to conventional Turkish equity benchmarks.