NİJER,NİAMEY'de birinci basamak sağlık merkezlerine başvuranların sıtmaya karşı bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Assessment of knowledge,attitude and practice against malaria in applicants to primary health care centers in NİAMEY,NİGER Republic
  1. Tez No: 990537
  2. Yazar: HAROUNA BOUBA HEINIKOYE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Halk Sağlığı, Nijer, Sıtma, Tutum, Uygulama, Attitudes, Knowledge, Malaria, Niger, Practices, Public Health
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Nijer'in başkenti Niamey'de birinci basamak sağlık merkezlerine başvuran bireylerin sıtmaya yönelik bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Eylül 2024 tarihinde anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada tarama modeli ve kesitsel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu 500 birey oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde araştırmacı tarafından hazırlanan anket katılımcı grubuna uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler, SPSS-25 istatistik programında analiz edilmiştir. Bu bağlamda, frekans ve yüzde analizi, bağımsız gruplar t testi, ANOVA, pearson korelasyon analizi ve lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların sıtmaya karşı bilgi, tutum ve uygulamalarının iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Ayrıca, sıtmaya karşı bilgi, tutum ve uygulamalarda cinsiyet, etnik köken, eğitim seviyesi, medeni durum ve meslek bilgisine göre anlamlı bulgular elde edilirken yaş grubu ve din bilgisi kapsamında anlamlı bir bulgu tespit edilememiştir. Sonuç: Araştırma sonunda, katılımcı grubunun sıtmaya karşı bilgi, tutum ve uygulamalarının yüksek olmasına rağmen sıtma görülme olasılığının olduğu bulunmuştur. Bu sebeple, daha sonra yapılacak araştırmalara, yerel yönetimlere, hastanelere ve sağlık kuruluşlarına birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the knowledge, attitudes, and practices regarding malaria among individuals attending primary health care centers in Niamey, the capital of Niger. Materials and Methods: The survey was conducted in September 2024. The study employed a screening model and a cross-sectional design. The sample group consisted of 500 individuals. A survey prepared by the researcher was administered to the participant group during the data collection process. The resulting quantitative data were analyzed using SPSS-25 statistical software. Frequency and percentage analysis, independent samples t-test, ANOVA, Pearson correlation analysis, and logistic regression analysis were used. Results: Participants were found to have good levels of knowledge, attitudes, and practices regarding malaria. Furthermore, significant differences were found in knowledge, attitudes, and practices regarding malaria across gender, ethnicity, education level, marital status, and occupation, but no significant findings were found regarding age group or religious knowledge. Conclusion: The study concluded that despite the participant group's high knowledge, attitudes, and practices regarding malaria, there was still a risk of malaria. Therefore, a number of recommendations are presented for future research, local governments, hospitals, and healthcare organizations.