Kalp cerrahisinde perioperatif geliştirilmiş iyileşme protokollerinin (ERAS) uygulanabilirliği ve hasta sonuçlarına etkisinin konvansiyonel yöntemle karşılaştırılması
Comparison of the feasibility and impact of perioperative enhanced recovery after surgery (ERAS) protocols on patient outcomes in cardiac surgery with conventional care
- Tez No: 990547
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KIVANÇ METİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kalp cerrahisi, ERAS, perioperatif bakım, morbidite, mortalite, maliyet, Cardiac surgery, ERAS, perioperative care, morbidity, mortality, cost
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda perioperatif dönemde ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) protokollerinin uygulanabilirliğini ve bu protokollerin iyileşme süreci, komplikasyon sıklığı, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri ile maliyet üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde tek merkezli, retrospektif-prospektif karşılaştırmalı bir tasarımda yürütülmüştür. Retrospektif evre kapsamında 2024 Temmuz–Aralık döneminde standart bakım protokolü uygulanan 158 hastanın kayıtları incelenmiş; prospektif evrede ise 2025 Ocak–Haziran arasında ERAS protokolü uygulanan 148 hasta değerlendirilmiştir. Demografik, klinik ve laboratuvar verileri SPSS 27.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgular: ERAS protokolüyle izlenen grupta akut böbrek hasarı (%18.9'a karşı %31.0; p=0.015), atrial fibrilasyon (%23.0'a karşı %35.4; p=0.017), pnömoni (%2.7'ye karşı %11.4; p=0.003) ve deliryum (%2.7'ye karşı %12.7; p=0.001) oranları anlamlı düzeyde azalmıştır. Yoğun bakımda kalış süresi (2 gün vs. 3 gün; p<0.001) ve toplam hastanede kalış süresi (7 gün vs. 9 gün; p<0.001) ERAS grubunda daha kısa bulunmuştur. 30 günlük mortalite oranı açısından fark saptanmamıştır (%2.7 vs. %4.4; p=0.417). Toplam maliyet ERAS grubunda belirgin olarak düşük bulunmuştur (p=0.030). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, 30 günlük mortaliteyi öngören tek bağımsız değişkenin ileri yaş olduğu gösterilmiştir (p=0.041). Sonuç: ERAS yaklaşımı, kalp cerrahisinde postoperatif komplikasyonları azaltarak iyileşmeyi hızlandırmakta, yoğun bakım ve hastane yatış sürelerini kısaltmakta ve maliyetleri düşürmektedir. Bu sonuçlar, ERAS protokollerinin kardiyak cerrahi pratiğinde güvenli, uygulanabilir ve maliyet-etkin bir standart haline gelebileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the feasibility of implementing Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocols in patients undergoing open- heart surgery, and to assess the impact of these protocols on recovery, complication rates, intensive care and hospital length of stay, and overall cost. Materials and Methods: The study was conducted in the Department of Cardiovascular Surgery at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine as a single- center, retrospective–prospective comparative design. In the retrospective phase, the records of 158 patients who underwent standard care protocol between July and December 2024 were reviewed; in the prospective phase, 148 patients who underwent the ERAS protocol between January and June 2025 were evaluated. Demographic, clinical, and laboratory data were analyzed using the SPSS 27.0 software. Results: In the group managed with the ERAS protocol, the incidences of AKI (18.9% vs. 31.0%; p=0.015), AF (23.0% vs. 35.4%; p=0.017), pneumonia (2.7% vs. 11.4%; p=0.003), and delirium (2.7% vs. 12.7%; p=0.001) were significantly reduced. The length of ICU stay (2 days vs. 3 days; p<0.001) and total hospital stay (7 days vs. 9 days; p<0.001) were shorter in the ERAS group. There was no difference in 30-day mortality rates (2.7% vs. 4.4%; p=0.417). Total cost was significantly lower in the ERAS group (p=0.030). Multivariate logistic regression analysis showed that advanced age was the only independent variable predicting 30- day mortality (p=0.041). Conclusion: The ERAS approach accelerates recovery by reducing postoperative complications in cardiac surgery, shortens ICU and hospital stays, and decreases costs. These results support that ERAS protocols can become a safe, applicable, and cost-effective standard in cardiac surgical practice.