Anal fissürlü hastalarda isosorbit dinitrat ile lateral internal sfinkterotominin klinik iyileşme ve anal kanal istirahat basıncına etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 99055
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİN UĞUR ERKOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kronik anal fissür, lateral internal sfinkterotomi, isosorbit dinitrat, anal kanal istirahat basıncı, Chronic anal fissure, lateral internal sphincterotomy, isosorbitdinitrate, anal canal resting pressure. VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Kronik Anal Fissürlü Hastalarda İsosorbit Dinitrat ile Lateral İnteral Sfinkterotominin Klinik İyileşme ve Anal Kanal İstirahat Basıncına Etkilerinin Karşılaştırılması Bu çalışmada 60 kronik anal fissürlü hâsta iki gruba ayrılarak, cerrahi tedavi (Lateral internal sfinkterotomi-açık yöntem) ile isosorbit dinitrat tedavisinin karşılaştırılması amaçlandırıldı. Hastaların 8 haftalık takipleri sonunda cerrahi tedavi uygulanan hastaların 30'u (% 100) İyileşirken, isosorbit dinitrat tedavisi kullanılan hastaların 22'si (% 73.3) iyileşti (p0.05). Hastaların 8 hafta sonraki anal kanal istirahat basınçları, tedavi öncesi basınçları ile karşılaştırıldığında, cerrahi tedavi sonrası daha fazla bir basınç azalması olduğu saptandı (p0.05). Sonuç olarak kronik anal fissür tedavisinde lateral internal sfinkterotomi en başardı tedavi seçeneğidir. Fakat isosorbit dinitrat tedavisi de yüksek basan oranı, şikayetleri hızlı geçirmesi ve hospitalizasyon gerektirmemesi nedeni ile kronik anal fissürde bir tedavi seçeneği olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison of the Effects of Isosorbide Dinitrate and Lateral Internal Sphincterotomy to the Clinical Recovering and Anal Canal Resting Pressure between the Patients with Chronic Anal Fissure In this study, it is aimed to compare the surgical treatment (Lateral internal sphincterotomy-open technique) with isosorbide dinitrate treatment, by seperating 60 patients with chronic anal fissure into 2 groups. After 8 weeks view of patients, as the 30 of patients (100 %) to whom surgical treatment applied, were recovering, 22 of patients (73.3 %) to whom isosorbide dinitrate treatment applied, have recovered (p0.05). After 8 weeks, when the anal canal resting pressure of patients is compared to the before treatment pressure, it is determined that after surgical treatment there is more pressure diminishing (p0.05). As a result, lateral interal sphincterotomy is the most successful treatment option in the chronic anal fissure treatment. But isosorbide dinitrate treatment can also be considered as a chronic anal fissure treatment option with its high success rate, rapid getting over complaints and no hospitalization necessity reasons.