Primpar ve multipar annelerin destek ihtiyaçlarının emzirme öz yeterlilik algılarının ve maternal bağlanma düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of support needs, breastfeeding self-efficacy perceptions, and maternal attachment levels of primiparous and multiparous mothers
- Tez No: 990550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ALAN DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Maternal bağlanma, Perceived social support, Maternal attachment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Doğum sonu dönem, primipar ve multipar annelerin deneyimlerinin ve gereksinimlerinin farklılaştığı; algılanan sosyal destek düzeyi, emzirme öz-yeterlilik algısı ve maternal bağlanmanın ön plana çıktığı önemli bir süreçtir. Bu çalışma, annelerin destek ihtiyaçlarının, emzirme öz-yeterlilik algısı ve maternal bağlanma düzeyinin primipar ve multipar annelerde karşılaştırılmasını incelemek amacıyla tanımlayıcı ve karşılaştırmalı türde yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Aralık 2024- Haziran 2025 tarihleri arasında bir tıp fakültesi hastanesinin çocuk polikliniklerine başvuran, 3-12 aylık bebeğe olan sahip 330 anneden oluşmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu-Primipar Anneler , Kişisel Bilgi Formu-Multipar Anneler , Doğum Sonrası Destek Ölçeğinin“İhtiyacın Önemi ”bölümü (DSDÖ), Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği-Kısa Form (EÖYÖ-KF) ve Maternal Bağlanma Ölçeği (MBÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Primipar annelerin toplam doğum sonrası destek puanları multipar annelere göre anlamlı düzeyde yüksekti (p<0.05). Primipar anneler özellikle bilgilendirme desteği ve karşılaştırma alt boyutlarında anlamlı düzeyde multipar annelere göre daha yüksek puan aldı (p<0.05). Emzirme öz-yeterlilik düzeyi ise multipar annelerde anlamlı biçimde daha yüksek idi (p<0.05). Primipar ve multipar annelerin maternal bağlanma düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Bu sonuçlar, doğum sonrası dönemde primipar annelerin daha fazla sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunu, multipar annelerin ise emzirme konusunda daha yüksek öz-yeterliliğe sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, doğum sonu dönemde ebelik hizmetlerinin primipar annelerin duygusal gereksinimlerini ve bilgi ihtiyaçlarını hedefleyecek biçimde yapılandırılmasının, annelik sürecine uyumu destekleyici bir rol üstlenebileceğini ortaya koymaktadır. Öte yandan, multipar annelerde emzirme sürecine ilişkin kazanılmış deneyimlerin ebe danışmanlığı aracılığıyla pekiştirilmesi, emzirme öz-yeterliliğinin devamlılığı açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The postpartum period is a critical phase during which the experiences and needs of primiparous and multiparous mothers differ, with perceived social support, breastfeeding self-efficacy, and maternal attachment coming to the forefront. This study was conducted as a descriptive and comparative research to examine and compare the support needs, breastfeeding self-efficacy perceptions, and maternal attachment levels of primiparous and multiparous mothers.The sample of the study consisted of 330 mothers who had infants aged between 3 and 12 months and who applied to the pediatric outpatient clinics of a medical faculty hospital between December 2024 and June 2025. Data were collected using the Personal Information Form for Primiparous Mothers, the Personal Information Form for Multiparous Mothers, the“Importance of Need”subscale of the Postpartum Support Questionnaire (PSQ), the Breastfeeding Self-Efficacy Scale–Short Form (BSES-SF), and the Maternal Attachment Inventory (MAI). Data analysis was performed using the SPSS statistical software.The total postpartum support scores of primiparous mothers were significantly higher than those of multiparous mothers (p < 0.05). In particular, primiparous mothers scored significantly higher in the informational support and comparison subscales compared to multiparous mothers (p < 0.05). Breastfeeding self-efficacy levels were significantly higher among multiparous mothers (p < 0.05). No statistically significant difference was found between primiparous and multiparous mothers in terms of maternal attachment levels (p > 0.05).These findings indicate that primiparous mothers require greater social support during the postpartum period, while multiparous mothers demonstrate higher levels of breastfeeding self-efficacy. The results suggest that structuring midwifery services in the postpartum period to specifically address the emotional needs and informational demands of primiparous mothers may play a supportive role in facilitating adaptation to motherhood. Furthermore, reinforcing the breastfeeding experiences of multiparous mothers through midwifery counseling is important for sustaining breastfeeding self-efficacy.