Koroner arter by-pass greft ameliyatı sonrası erken dönemde hastalarda görülen semptomların ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
- Tez No: 990551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KARAZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşireliği, kalp damar cerrahisi, koroner arter by-pass greft, semptom, cardiovascular surgery, coronary artery bypass graft, surgical nursing, symptom
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma koroner arter by-pass greft ameliyatı sonrası erken dönemde hastalarda görülen semptomları ve etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, Eylül 2024 – Eylül 2025 tarihleri arasında yapılmış olup, araştırmanın örneklemini araştırmaya dâhil edilme kriterlerine uyan 115 koroner arter by-pass greft ameliyatı olan birey oluşturmuştur. Veriler,“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Kardiyak Semptom Ölçeği”ile toplanmıştır. Bulgular: Hastaların %77.4'ü erkek ve %42.6'sı 45–64 yaş aralığındadır. Ameliyat sonrası en yaygın görülen semptom ameliyat yeriyle veya ameliyatla ilgili ağrı/rahatsızlık (%97.4) olarak belirlenmiştir. Bu semptomu uyku sorunları (%50.4) ve bitkinlik/aşırı yorgunluk hissi (%33.0) takip etmiştir. Hastaların kardiyak semptom sıklığı (6.58±4.76) ve semptom şiddeti (8.89±6.24) puan ortalamalarının orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Fiziksel aktiviteyi engelleme alt boyut puanı (6.03±5.02) nispeten düşük düzeydedir. Yaşamdan zevk almayı engelleme boyutu ise alt boyutlar içerisinde en düşük ortalamaya (3.85±4.19) sahip olduğu belirlenmiştir. Kardiyak semptom ölçeği tüm alt boyutlarıyla hastaların yaşları (65 yaş ve üzeri) ve kalp yetersizliği sınıflaması (Sınıf 3) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda KABG ameliyatı sonrası yaş ve kalp yetersizliği sınıflamasının erken dönemde görülen kardiyak semptomlar üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Kardiyak semptomların en sık görüldüğü ve ortaya çıkan semptomları en şiddetli yaşayan 65 yaş ve üzeri hastalar ile kalp yetersizliği sınıflaması Sınıf 3 olan hastalara özel bireyselleştirilmiş hemşirelik bakımı verilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to identify the symptoms and influencing factors observed in patients in the early period after coronary artery bypass graft surgery. Method: The study was conducted between September 2024 and September 2025, and the sample consisted of 115 individuals who met the inclusion criteria and underwent coronary artery bypass graft surgery. Data were collected using the“Patient Identification Form”and the“Cardiac Symptom Scale”. Results: 77.4% of the patients were male and 42.6% were between 45 and 64 years old. The most common postoperative symptom was pain/discomfort at the surgical site or related to the surgery (97.4%). This symptom was followed by sleep problems (50.4%) and feelings of exhaustion/excessive fatigue (33.0%). The mean frequency (6.58±4.76) and severity (8.89±6.24) of cardiac symptoms in patients were found to be at a moderate level. The subscale score for inhibiting physical activity (6.03±5.02) is relatively low. The dimension of hindering enjoyment of life was found to have the lowest average score (3.85±4.19) among the sub-dimensions. A significant correlation was found between all sub-dimensions of the Cardiac Symptom Scale and patients' ages (65 years and older) and heart failure classification (Class 3). Conclusion: Based on the findings of this study, it was determined that age and heart failure classification have an effect on early cardiac symptoms after CABG surgery. It is important to provide individualized nursing care specifically for patients aged 65 and older, who experience the most frequent and severe cardiac symptoms, and for patients with Class 3 heart failure.