Genomik yöntemlerle çözülemeyen diamond-blackfan anemisine sahip bireylerde RNAseq ile genetik sebebin araştırılması
Investigation of genetic etiology using RNAseq in individuals with genomically unsolved diamond-blackfan anemia
- Tez No: 990557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARDA ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Nadir hastalıklar, Rare diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoenformatik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoinformatik Bilim Dalı
Özet
Diamond-Blackfan Anemisi (DBA), genellikle ribozomal protein (RP) genlerindeki fonksiyon kaybı mutasyonları ile ilişkilendirilen, eritroid öncüllerinin olgunlaşma eksikliği ile karakterize nadir bir ribozomopatidir. Bu tez çalışmasında, literatürdeki bu genel tablonun aksine, RPL5 genini de içeren geniş bir genomik duplikasyona sahip bir hastada fonksiyon kazancı mekanizmasının, transkriptomik düzeydeki sonuçlarını ve hastalık mekanizmasıyla ilişkisini aydınlatmak amacıyla RNA dizileme (RNAseq) yöntemi kullanılmıştır. Hasta ve ebeveynlerinden elde edilen verilerde; diferansiyel gen ifadesi, gen seti zenginleştirme, alelik dengesizlik ve anormal splicing analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgularımız, duplikasyon bölgesindeki genlerin ifadesinde belirgin bir artış olduğunu göstermiştir. Bu artışın ve bölgedeki alel dağılımının genomun diğer bölgelerin anlamlı derecede farklı olduğu, Monte Carlo permütasyon tabanlı testler ile istatistiksel olarak doğrulanmıştır. Duplikasyon bölgesi dışında kalan diğer RP genlerinde de telafi edici bir mekanizma olarak aşırı ifade saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, genomik düzeyde tespit edilen bir duplikasyonun fonksiyonel etkilerini kanıtlamak için RNAseq analizinin gücünü ortaya koymaktadır. Transkriptomik veriler, RP genlerinin dengesinin bozulduğunu açıkça göstermekte ve DBA patogenezinde alışılagelmiş fonksiyon kaybı bozuklukların aksine, RP genlerindeki fonksiyon kazanımının da hastalığa yol açan bir mekanizma olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Diamond-Blackfan Anemia (DBA) is a rare ribosomopathy characterized by a maturation defect of erythroid precursors, typically associated with loss-of-function mutations in ribosomal protein (RP) genes. In this thesis, contrary to this general consensus in the literature, RNA sequencing (RNAseq) was employed to elucidate the transcriptomic consequences and the relationship with the disease mechanism of a gain-of-function mechanism in a patient harboring a large genomic duplication encompassing the RPL5 gene. Differential gene expression, gene set enrichment, allelic imbalance, and aberrant splicing analyses were performed on data obtained from the patient and parents. Our findings demonstrated a marked increase in the expression of genes within the duplication region. It was statistically confirmed via Monte Carlo permutation-based tests that this increase and the allelic distribution in the region were significantly different from other regions of the genome. Overexpression was also detected in other RP genes outside the duplication region as a compensatory mechanism. In conclusion, this study highlights the power of RNAseq analysis in validating the functional impacts of a duplication detected at the genomic level. Transcriptomic data clearly indicate a disruption in RP gene balance and reveal that, contrary to the conventional loss-of-function defects in DBA pathogenesis, gain-of-function in RP genes can also be a disease-causing mechanism.