Antropometrik ölçümler ile solunum fonksiyon testlerindeki total akciğer kapasiteleri arasındaki ilişki
Relationship between anthropometric measurements and total lung capacities in respiratory function tests
- Tez No: 990570
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT CEM MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Solunum Fonksiyon Testi, Total Akciğer Kapasitesi, Vücut Kitle İndeksi, Respiratory Function Test, Total Lung Capacity, Body Mass Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Literatür araştırmaları antropometrik ölçümlere dayalı olarak vücut kitle indeksi verilerinin kişinin solunum faaliyetlerini etkilediğini göstermiştir. Bu noktada vücut kitle indeksine bağlı olarak zayıf, normal, kilolu veya aşırı kilolu kişilerin solunum fonksiyon testlerinden elde edilen veriler birbirinden farklı olabilir. Bu tez çalışmasında antropometrik ölçümlerle solunum fonksiyon testlerindeki total akciğer kapasiteleri arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırmaya 18-65 yaş aralığındaki 176 katılımcı (gönüllü 44 zayıf, gönüllü 44 normal, gönüllü 44 kilolu, gönüllü 44 obez) dahil edilmiştir. Araştırma İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital diyetisyen polikliniğinde yapılan araştırmada elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiş ve bulgularla çalışmada yorumlanmıştır. Çalışmanın bulguları, dört farklı VKİ grubundaki katılımcılardan elde edilen antropometrik veriler ile solunum fonksiyon testi sonuçlarının istatistiksel analizleri sonucunda ortaya konulmuştur. Elde edilen veriler, özellikle vücut kitle indeksi arttıkça total akciğer kapasitesi (TLC), zorlu vital kapasite (FVC) ve tepe ekspiratuar akım hızı (PEFR) gibi temel solunum parametrelerinde anlamlı azalmalar olduğunu göstermiştir. Bu durum, artan vücut yağ oranının göğüs kafesi hareketliliğini sınırlayarak diyaframın fonksiyonel kapasitesini azalttığını ve solunum kaslarının daha fazla enerji harcamasına neden olduğunu ortaya koymaktadır. Buna karşın, normal VKİ aralığında yer alan bireylerin akciğer fonksiyonlarının daha yüksek olduğu ve solunum kapasitelerinin daha etkin çalıştığı belirlenmiştir. Ayrıca yaş faktörünün de solunum fonksiyonları üzerinde önemli bir etkisi olduğu gözlemlenmiş; yaş ilerledikçe solunum kapasitesinde doğal bir azalma eğilimi tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, hem antropometrik ölçümlerin hem de yaş ve cinsiyet gibi bireysel değişkenlerin solunum fonksiyonlarıyla yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, vücut kompozisyonunun ve özellikle vücut kitle indeksinin solunum fonksiyonları üzerinde belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir. Bulgular, obezitenin yalnızca metabolik ve kardiyovasküler hastalıklarla değil, aynı zamanda solunum sistemi üzerinde de önemli olumsuz etkiler yarattığını ortaya koyarak halk sağlığı açısından önemli bir mesaj vermektedir. Bu nedenle toplum genelinde sağlıklı vücut ağırlığının korunması, dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı müdahalelerinin solunum sağlığının sürdürülmesinde kritik öneme sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature studies have shown that body mass index data based on anthropometric measurements affect the respiratory activities of the person. At this point, the data obtained from the respiratory function tests of thin, normal, overweight or overweight people may differ from each other depending on the body mass index. In this thesis study, the relationship between anthropometric measurements and total lung capacities in respiratory function tests was discussed. 176 participants (44 volunteers thin, 44 volunteers normal, 44 volunteers overweight, 44 volunteers obese) between the ages of 18-65 were included in the study. The data obtained in the research conducted in the dietitian polyclinic of İstinye University Hospital Liv Hospital were evaluated in the SPSS package program and the findings were interpreted in the study. The findings of this study were derived from statistical analyses of anthropometric data and respiratory function test results obtained from participants categorized into four different BMI groups. The results demonstrated that as body mass index increased, significant decreases were observed in key respiratory parameters such as total lung capacity (TLC), forced vital capacity (FVC), and peak expiratory flow rate (PEFR). This indicates that higher body fat percentage limits chest wall mobility, reduces the functional capacity of the diaphragm, and increases the energy demand of respiratory muscles. Conversely, individuals with a normal BMI exhibited higher lung function values and more efficient respiratory capacity. Additionally, age was found to have a significant impact on respiratory functions, with a natural decline in pulmonary capacity observed as age advanced. These findings highlight the close relationship between anthropometric measurements, individual factors such as age and sex, and respiratory performance. In conclusion, this study shows that body composition and BMI in particular plays a crucial role in determining respiratory function. The results reveal that obesity is associated not only with metabolic and cardiovascular diseases but also with significant negative effects on respiratory health, underscoring an important public health concern. Therefore, maintaining a healthy body weight through balanced nutrition and regular physical activity is of critical importance for preserving optimal respiratory function and overall lung health.