Bazı bitkisel ekstraktların in vivo ve in vitro hemostatik aktivitelerinin karşılaştırılması
Comparison of in vivo and in vitro hemostatic activities of some herbal extracts
- Tez No: 990572
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, Veteriner Hekimliği, Emergency Medicine, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hemostatik Aktivite, Kekik, Meyan Kökü, Havlıcan, Isırgan Otu, Hemostatic Activity, Thyme Vulgaris, Glycyrrhiza Glabra, Alpinia Officinarum, Urtica Dioica
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Cerrahi girişimlerde ve gerçekleşen travma sonrası en büyük sorunlardan birisi kanamadır. Bugüne kadar kanamanın durdurulması için birçok yöntem kullanılmıştır. Bazı bitkiler içermiş olduğu saponin grubu aktif maddeler nedeniyle mukozalarda proteinlerin çökelmesine neden olarak büzüştürücü (anstrenjan) bir etki oluşturmaktadırlar. Bu nedenle saponin içeriği yüksek olan tıbbi bitkiler hemostatik amaçlı olarak kullanılabilmektedir. Çalışmamızda kekik (Thymus vulgaris), meyan kökü (Glycyrrhiza glabra), havlıcan (Alpinia officinarum) ve ısırgan otu (Urtica dioica) bitkilerinin etanolik ekstraktlarının in vivo ve in vitro hemostatik etkinlikleri karşılaştırılacaktır. In vitro koagulayon testleri protrombin zamanı (PT) veaktifleştirilmiş kısmi tromboplastin zamanı (aPTT) gerçekleştirilmiştir. In vivo çalışma, 36 adet yetişkin Wistar Albino rat kullanıldı. Sıçanları 6 gruba bölündü. Birinci gruba meyan kökü ekstratı, ikinci gruba ısırgan otu ekstratı, üçüncü gruba kekik ekstratı, dördüncü gruba havlıcan ekstratı, beşinci gruba transamine, altıncı grup kontrol grubumuza etanol uygulanarak hemostatik etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, kullanılan tüm bitkisel ekstraktlar, pozitif kontrol (transamine)grubuna göre istatiksel olarak önemli düzeyde hemostatik etki göstermişlerdir. En yüksek hemostatik etki, meyan kökü %70 'lik etanol ekstrtaktı ile elde edilmiş, bunu sırasıyla ısırgan otu %70 'lik etanol ekstraktı, havlıcan ekstraktı %70 'lik etanol ekstraktı ve kekik %70 'lik etanol ekstraktı takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems in surgical procedures and after trauma is bleeding. To date, many methods have been used to stop bleeding. Some plants contain saponin group active substances that cause proteins to precipitate in the mucous membranes, creating an astringent effect. Therefore, medicinal plants with high saponin content can be used for haemostatic purposes. In our study, the in vivo and in vitro haemostatic activities of the ethanolic extracts of thyme (Thymus vulgaris), liquorice root (Glycyrrhiza glabra), galangal (Alpinia officinarum) and stinging nettle (Urtica dioica) will be compared. In vitro coagulation tests, including PTand aPTT were performed. The in vivo study utilised 36 adult Wistar Albino rats. The rats were divided into 6 groups. The haemostatic effects were examined by applying liquorice root extract to the first group, nettle extract to the second group, thyme extract to the third group, galangal extract to the fourth group, transamine to the fifth group, and ethanol to the sixth group, which was our control group. As a result, all herbal extracts used showed a statistically significant haemostatic effect compared to the positive control (transamine) group. The highest haemostatic effect was obtained with the 70% ethanol extract of liquorice root, followed by the 70% ethanol extract of nettle, the 70% ethanol extract of hawthorn, and the 70% ethanol extract of thyme.