Bazı N/O verici ligantlar içeren Zn(II) karboksilat komplekslerinin sentezi, spektroskopik, termal ve yapısal özellikleri
Synthesis, spectroscopic, thermal and structural properties of Zn(II) carboxylate complexes containing some N/O donor ligands
  1. Tez No: 990573
  2. Yazar: EMİNE OKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko, Zinc
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, biyolojik ve endüstriyel süreçlerdeki kritik işlevleri sayesinde hem temel araştırmalar hem de uygulamalı malzeme geliştirme açısından önemli bilimsel değer sunmasından dolayı çinko karboksilat kompleksleri ele alınmıştır. Üç yeni [Zn2(µ-crot)3(crot)]n (1), [Zn(crot)2(H2O)2] (2) ve [Zn(dipic)(1,2-diMeim)2] (3) (crotH: krotonik asit; dipicH2: 2,6-piridin dikarboksilik asit; 1,2-diMeim: 1,2-dimetil imidazol) kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen bu yeni kompleklerin spektroskopik, termal ve yapısal özellikleri incelenmiştir. Komplekslerin yapıları, elementel analiz, Fourier Transform Infrared Spektroskopi (FT-IR) ve X-ışını tek kristal teknikleriyle aydınlatıldı. Komplekslerin FT-IR spektrumlarında C=O ve C=N gerilme titreşim frekanslarının düşük dalga sayısına kayması kompleks oluşumunu desteklemektedir, ayrıca 566-663 cm-1 aralığında düşük şiddetli piklerin Zn-O veya Zn-N bağlarına ait oldukları düşünülmektedir. Komplekslerin termik davranışları TG, DTG ve DTA teknikleriyle incelendi. (1) kompleksi bir basamakta, (2) ve (3) kompleksleri iki basamakta bozunmaktadır. Ekzotermik olarak bozunan (1) ve (2) komplekslerinin kalan son ürünleri ZnO ve (3) kompleksinin ise Zn(k) olarak belirlenmiştir. X-ışını tek kristal çalışmalarında (1) kompleksinin bozulmuş tetrahedral, (2) kompleksinin bozulmuş oktahedral ve (3) kompleksinin ise bozulmuş kare piramit geometride olduğu tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, zinc carboxylate complexes are examined due to their significant scientific value in both fundamental research and applied material development, owing to critical functions in biological and industrial processes. Three new [Zn2(µ-crot)3(crot)]n (1), [Zn(crot)2(H2O)2] (2) and [Zn(dipic)(1,2-diMeim)2] (3) (crotH: crotonic acid; dipicH2: 2,6-pyridine dicarboxylic acid; 1,2-diMeim: 1,2-dimethyl imidazole) complexes were synthesized. The spectroscopic, thermal, and structural properties of these newly synthesized complexes were investigated. The structures of the complexes were elucidated by elemental analysis, Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), and X-ray single crystal techniques. The shift of the C=O and C=N stretching vibration frequencies to lower wavenumbers in the FT-IR spectra of the complexes supports complex formation. Furthermore, low-intensity peaks in the 566-663 cm⁻¹ range are thought to belong to Zn-O or Zn-N bonds. The thermal behavior of the complexes was investigated using TG, DTG, and DTA techniques. Complex (1) decomposes in one step, while complexes (2) and (3) decompose in two steps. The final products of the exothermically decomposing complexes (1) and (2) were identified as ZnO, and that of complex (3) as Zn(k). X-ray single crystal studies revealed (1) complex has a distorted tetrahedral structure, (2) complex has a distorted octahedral structure and (3) complex has a distorted