Kentsel büyümenin vektör hücresel otomat tabanlı simülasyon modelleri ile izlenmesi
Monitoring urban growth using vector cellular automata-based simulation models
  1. Tez No: 990592
  2. Yazar: AHMET EMİR YAKUP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERCÜMENT AYAZLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı, Arazi yönetimi, Arazi örtüsü, Coğrafi bilgi sistemleri, Hücresel otomasyon, Kentsel büyüme, Kentsel modelleme, Kentsel yayılma, Simülasyon, Land use, Land management, Grand cover, Geographical information systems, Cellular automata, Urban growth, Urban modelling, Urban sprawl
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kentsel büyümenin simülasyon modelleri aracılığıyla izlenmesi, kentlerin sürdürülebilir yönetimi için giderek önemli hale gelmektedir. Ancak son otuz yılda geliştirilen raster tabanlı modeller, coğrafi varlıkların düzensiz ve heterojen geometrisi ile arazi örtüsü/kullanımındaki (AÖAK) karmaşık geçişlerinin temsili ve tahmini bakımından önemli sınırlılıklar barındırmaktadır. Bu çalışma, söz konusu sınırlılıkları aşmak amacıyla vektör hücresel otomata (VHO) temelli yeni bir kentsel büyüme simülasyon modeli (KBSM) çatısı önermektedir. Model, büyüme vektörleri (BV) aracılığıyla dinamik komşuluk ilişkilerini esnek biçimde tanımlamakta ve Gamma dağılımına dayalı maksimum etki mesafesi yaklaşımıyla yerel koşullara uyarlanabilir bir yapı sunmaktadır. VHO temelli Model, 2001–2024 yılları arasındaki kadastro, ulaşım, topografya, planlama ve taşınmaz değeri girdi verileri ile İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde test edilmiştir. Kalibrasyon ve doğrulama süreçleri makine öğrenmesi algoritmaları ile bütünleştirilmiş, Standart Model (SM) ve Taşınmaz Değerleri Entegre Modeli (TDEM) isminde iki farklı KBSM senaryosu üretilmiştir. 2040 yılına kadar AÖAK dönüşümlerini öngören simülasyon sonuçları, BV temelli komşuluk tanımı, esnek etki mesafesi ve taşınmaz değerlerinin modele dahil edilmesi ile özgün bir çerçeve sunmakta; bulgular ise modelin kentsel büyümeyi yüksek doğrulukla simüle edebildiğini ve taşınmaz değerlerinin kentsel büyümeye etki eden kritik bir parametre olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Monitoring urban growth by using simulation models is becoming more important for the sustainable management of cities. However, raster-based models developed over the past three decades have significant limitations in representing and simulating irregular and heterogeneous geometry of geographic entities and the complex changes in land cover/use (LULC). This study aims to address the limitations by introducing a new urban growth simulation model (UGSM) framework based on vector cellular automata (VCA). The model flexibly defines dynamic neighborhood relationships using growth vectors (GV) and provides a structure adaptable to local conditions through a maximum impact distance approach based on the Gamma distribution. The VCA-based model was tested in the Sancaktepe district of Istanbul using cadastral, transportation, topography, planning, and real estate value input data from 2001 to 2024. Calibration and validation phases were integrated with machine learning algorithms, resulting in two different UGSM scenarios: the Standard Model (SM) and the Real Estate Value Integrated Model (TDEM). The simulation results, which simulate LULC transformations up to 2040, present a novel framework based on GV-based neighborhood identification, adaptive impact distance, and the inclusion of real estate values in the model. The findings demonstrate that the model can simulate urban growth with high accuracy and that real estate values are a significant parameter driving urban growth.