Muş Üçevler rüzgar santral bölgesine hibrit enerji üretimine yönelik öneriler ve modelleme
Proposals and modeling for hybrid energy production in the Muş Üçevler wind power plant region
- Tez No: 990609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hibrit enerji, Rüzgar enerjisi, Rüzgar santralleri, Yenilenebilir enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Hybrid energy, Wind energy, Wind plants, Renewable energy, Renewable energy resources
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Enerji çağımızın en önemli vazgeçilmez aracıdır. Enerji yiyecek içecek kadar en elzem maddeler arasında yer almaktadır. Enerji kaynaklarının üretim maliyetleri arttığı için diğer enerji kaynaklarına olan ilgide günden güne artmaktadır. Enerji konusunun önemi temiz enerjiden ve küresel ısınma ile bir kat daha artmıştır. Küresel ısınma konusundan kaynaklı olarak dünya daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiştir. Yenilenebilir enerji, çoğunlukla yerli ve milli kaynaklardan üretildiği için dışa bağımlılığı azaltır. Türkiye rüzgâr enerjisi bakımından büyük bir potansiyel enerjiye sahip olmasına rağmen bugüne kadar bu konu ile ilgili çok büyük atılımlar yapılmamıştır. Bu çalışmamda güneş ve rüzgâr enerjisinin verimli kullanımını sağlayarak bir sistem tasarlamak istenmiştir. Bu amaçla da güneş rüzgâr temelli hibrit enerji santrallerinde enerji üretiminin zamanlaması farklı olduğu için, hibrit sistem şebekeye daha sabit güç verirken şebekeyi de dengeler sürekli enerji üretimini gerçekleştirir. Analiz yapabilmek için HOMER ( Hybrid Optimization Model for Electric Renewables ) yenilenebilir enerji sisteminin tasarımı ve simülasyonu için kullanılan bir yazılım türüdür. Muş ili için HOMER ile modellenmiş olan hibrit sistemlerin simülasyonu ve analizi yapılmıştır. Sonuç olarak Bu sistem şebekede süreklilik ve ekonomik açıdan daha güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
Energy is the most important and indispensable tool of our age.Energy is among the most essential substances as much as food and beverages. Since the production costs of energy sources are increasing, interest in other energy sources is increasing day by day. The importance of the energy issue has increased even more with clean energy and global warming. Due to the global warming issue, the World has turned to renewable energy sources. Since renewable energy is mostly produced from domestic and national sources, it reduces external dependency.Although Turkey has a great potential in, terms of wind energy, no majör breakthroughs have been made in this regard to date. İn this study, it is aimed to desingn a system that provides efficient use of solar and wind energy. Fort his purpose, since the timing of energy production in solarwind based hbrid energy plants is different, the hbrid system provides more constant power to the grid and balances the grid while continuously producing energy. In order to make analysis, HOMER ( Hybrid for Electric Renewables) is a type of software used fort he desing and simulation of renewable energy systems. Simulation and analysis of hbrid systems modeled with HOMER werw performed for Muş province. İn conclusion this system is more reliable in terms of network continuity and cost.