Dişli tasarım parametrelerinin diş dibi çatlak ilerleme özelliklerine olan etkisinin sayısal incelenmesi
Numerical investigation of the effects of gear design parameters on tooth root crack propagation characteristics
  1. Tez No: 990625
  2. Yazar: MUSTAFA KIRAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düz dişli, Sonlu elemanlar analizi, Spur gear, Finite element analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dişli çarklarının güvenilirliği ve dayanıklılığı, endüstriyel uygulamalarda önemli bir yer tutmakta olup, bu çarkların performansını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve çatlakların ilerleme mekanizmalarının anlaşılması, sistemlerin verimliliğini artırmak adına kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, dişli çarkların tasarım parametrelerinin ve diş dibi çatlaklarının ilerlemesinin incelenmesi amacıyla sonlu elemanlar metodu kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, dişli çarklarının tasarım parametreleri, MATLAB\R2017a programı aracılığıyla oluşturulan yirmi yedi farklı tasarımla ele alınmıştır. Bu parametreler arasında profil kaydırma, kavrama açısı, kesici takım uç yarıçapı gibi önemli faktörler bulunmaktadır. Her bir tasarım için yapılan analizler, üç boyutlu modellerin oluşturulması ve sonlu elemanlar analizi ile çatlak ilerlemesinin simüle edilmesini kapsamaktadır. Analizlerde, dişli çarklarında çatlak oluşumunun ve ilerlemesinin başlama noktaları belirlenmiş ve bu bölgelere çentikler eklenerek çatlak büyümesi gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonunda, profil kaydırma, kavrama açısı ve kesici takım uç yarıçapı gibi parametrelerin çatlak ilerlemesi üzerindeki belirgin etkileri tespit edilmiştir. Ayrıca, parametrelerin farklı kombinasyonlarının dişli çarklarının dayanıklılığını ve verimliliğini nasıl etkilediği belirlenmiş, bu sayede daha verimli ve dayanıklı dişli tasarımlarına yönelik önemli bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The reliability and durability of gears hold a significant place in industrial applications; therefore, identifying the factors affecting gear performance and understanding the mechanisms of crack propagation are of critical importance for enhancing system efficiency. In this study, finite element analysis (FEA) was conducted to investigate the influence of gear design parameters and the propagation of tooth root cracks. Twenty-seven distinct gear designs were generated using MATLAB\R2017a to evaluate fundamental design parameters, including the profile shift coefficient, pressure angle, and cutter tip radius. For each design, the analysis involved the creation of three-dimensional models and the simulation of crack propagation through finite element methods. The initiation points of crack formation and propagation were identified, and notches were integrated into these regions to observe crack growth characteristics. The results demonstrate that parameters such as profile shift, pressure angle, and cutter tip radius have significant effects on crack propagation. Furthermore, the impact of various parameter combinations on gear durability and efficiency was determined, providing essential findings for the development of more efficient and robust gear designs.