İleri evre osteoartrit nedenli uygulanan primer total dizartroplastisi cerrahisinin plantar basınç üzerine etkisininayak taban analizi ile değerlendirilmesi
Valuation of the effect of primary total knee arthroplasty performed for advanced-stage osteoarthritis on plantar pressure using plantar pressure analysis
  1. Tez No: 990628
  2. Yazar: OĞUZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ALTIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak taban analizi, Diz osteoartriti, Mekanik aks, Total diz artroplastisi, Statik plantar basınç, Knee osteoarthritis, Mechanical axis, Plantar pressure analysis, Static plantar pressure, Total knee arthroplasty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif çalışma, total diz artroplastisi (TDA) uygulanan hastalarda diz mekanik hizalanması ile statik plantar basınç dağılımı arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Metod: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde TDA yapılan 60 hastanın preoperatif ve postoperatif dönem verileri karşılaştırıldı. Demografik özellikler, vücut kitle indeksi (VKİ), Q açısı, mekanik aks (MA) değeri ve statik plantar basınç parametreleri incelendi. Veriler operatif ve non-operatif ayaklar için ayrı ayrı analiz edildi. Bulgular: Çalışmada preoperatif VKİ erkeklerde 33,01±5,71 kg/m², kadınlarda 33,22±5,32 kg/m² olup postoperatif dönemde anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Q açısı erkeklerde preoperatif 4,44±1,92° iken postoperatif 6,99±2,10°'ye (p=0,006); kadınlarda 1,93±3,91°'den 6,40±2,14°'ye yükseldi (p<0,001). Mekanik aks değerleri her iki cinsiyette de anlamlı olarak düzeldi (kadın p<0,001; erkek p=0,001). Operatif ayakta plantar basınç parametrelerinde anlamlı fark bulunmazken, erkeklerde total basınçta sınırda azalma eğilimi izlendi. Non-operatif tarafta anlamlı değişiklik saptanmadı. Sonuç: TDA sonrası diz hizalanmasında belirgin düzelme sağlanmasına karşın plantar basınç dağılımında tam simetri elde edilememiştir. Özellikle kadınlarda nonoperatif ayakta görülen yük artışı, cerrahi sonrası alt ekstremite yük dağılımının dinamik adaptasyon sürecinin devam ettiğini göstermektedir. Bu bulgular, TDA sonrası rehabilitasyon programlarında plantar basınç analizlerinin ve denge egzersizlerinin dikkate alınmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Object: This prospective study aimed to evaluate the relationship between knee mechanical alignment and static plantar pressure distribution in patients undergoing total knee arthroplasty (TKA). Methods: A total of 60 patients who underwent TKA at the Department of Orthopedics and Traumatology, Afyonkarahisar Health Sciences University, were included. Preoperative and postoperative demographic data, body mass index (BMI), Q angle, mechanical axis (MA), and static plantar pressure parameters were analyzed separately for the operated and non-operated feet. Results: The mean preoperative BMI was 33.01±5,71 kg/m² in males and 33.22±5,32 kg/m² in females, with no significant postoperative change (p>0.05). Q angle increased significantly after surgery, from 4,44±1,92° to 6,99±2,10° in males (p=0.006) and from 1,93±3,91° to 6,40±2,14° in females (p<0.001). Mechanical axis values improved significantly in both sexes (female p<0.001; male p=0.001). While no significant change was observed in plantar pressure parameters of the operated foot, a borderline decrease in total pressure was noted among males. No significant change was detected on the non-operative side. Conclusion: Despite the significant improvement in knee alignment following TKA, complete symmetry in plantar pressure distribution could not be achieved. The increased load observed on the non-operative foot, particularly in women, indicates that the dynamic adaptation process of lower limb load distribution continues after surgery. These findings highlight the necessity of incorporating plantar pressure analyses and balance exercises into post-TKA rehabilitation programs.