Anadolu'daki Orta Miyosen dönemi omurgalı faunaları ve paleoekolojik ve paleontolojik ilişkileri
Middle Miocene vertebrate faunas of Anatolia and their paleoecological and paleontological relationships
  1. Tez No: 990635
  2. Yazar: BETÜL YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Orta Miyosen, Omurgalılar, Paleoekoloji, Paleontoloji, Adli antropoloji, Anatolia, Middle Miocene, Vertebrates, Paleoecology, Paleontology, Forensic anthropology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Anadolu'nun Miyosen boyunca geçirdiği tektonik yeniden yapılanma ve buna eşlik eden iklimsel değişimler, özellikle Orta Miyosen'de bölgenin paleocoğrafik konumunu ve karasal ekosistemlerin gelişimini belirleyerek zengin bir fosil kaydının oluşmasına zemin hazırlamıştır. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Orta Miyosen dönemine ait omurgalı faunalarını ve bu faunalara ev sahipliği yapan stratigrafik birimleri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Çalışma alanları, Çankırı-Çorum havzası, Ankara, Bursa, Muğla, Kütahya, Çanakkale, Kars ve İzmir bölgelerini kapsamaktadır. Bu bölgelerdeki veriler, literatür taramaları, önceki saha çalışmaları ve kazı raporları temel alınarak derlenmiş; böylece bölgesel paleoekolojik ve biyostratigrafik bir çerçeve oluşturulmuştur. Araştırmada, omurgalı fosillerin taksonomik çeşitliliği yanında, diş yapısı, çene ve iskelet özellikleri gibi biyolojik özelliklere yer verilmiştir. Omurgalıların morfolojik özellikleri, yalnızca türlerin belirlenmesine değil, aynı zamanda bu türlerin yaşam alanı tercihlerini, beslenme ekolojilerini ve paleohabitat ile ilişkilerini anlamaya olanak sağlamıştır. Örneğin, kumtaşı ve çamurtaşı seviyelerinden elde edilen memeli fosilleri, nehir ve taşkın yatağı ortamlarının karakterini; göl kenarı ve lamine kiltaşları ise durgun su ve kıyı ortamlarını yansıtmaktadır. Bu nedenle, omurgalıların anatomik ve morfolojik özelliklerini çalışmaya dahil etmek, yalnızca faunaların tanımlanması için değil, aynı zamanda Orta Miyosen paleoekolojisi'nin yorumlanması için de kritik bir öneme sahiptir. Çalışma, farklı lokalitelerdeki faunal çeşitliliği ve stratigrafik katmanlar arasındaki ilişkileri ortaya koyarak, Orta Miyosende Anadolu'nun iklimsel ve çevresel değişimlerinin memeli toplulukları üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. Bulgular, bölgeler arasındaki iklimsel ve topografik farklılıkların, tür dağılımı ve ekolojik adaptasyon üzerinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu veriler, paleobiyoğrafik süreçlerin ve çevresel değişimlerin izlenmesinde önemli bir temel sunmaktadır. Sonuç olarak, tez çalışması Türkiye'nin Orta Miyosen paleofaunasını değerlendirerek omurgalıların morfolojik ve ekolojik özellikleri aracılığıyla paleoçevreyi anlamaya yönelik çıkarımlar sağlamıştır. Bu sayede, Anadolu'daki Orta Miyosen memeli topluluklarının çevresel adaptasyonları, ekolojik etkileşimleri ve coğrafi dağılımları üzerine kapsamlı bir bakış açısı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The tectonic reorganization of Anatolia during the Miocene, together with concurrent climatic changes, played a key role in shaping the region's paleogeographic setting and, particularly in the Middle Miocene, fostered the development of terrestrial ecosystems and the accumulation of a rich fossil record. Middle Miocene vertebrate faunas and the stratigraphic units hosting these faunas across different regions of Türkiye were examined in a comprehensive manner. The study focuses on the Çankırı– Çorum Basin, Ankara, Bursa, Muğla, Kütahya, Çanakkale, Kars, and İzmir regions. Data were compiled through an evaluation of the existing literature, previous field investigations, and excavation reports, allowing the establishment of a regional paleoecological and biostratigraphic framework. In the research, in addition to the taxonomic diversity of vertebrate fossils, biological characteristics such as dental morphology, jaw, and skeletal features were considered. The morphological traits of the vertebrates not only facilitated species identification but also provided insights into habitat preferences, feeding ecologies, and the relationships between these taxa and their paleoenvironments. For instance, mammalian fossils recovered from sandstone and mudstone layers reflect the characteristics of fluvial and floodplain environments, whereas those from lakeshore and laminated claystone deposits correspond to stagnant water and littoral settings.rConsequently, incorporating the anatomical and morphological attributes of vertebrates into the study is critical not only for faunal identification but also for interpreting the paleoecology of the Middle Miocene. By analyzing the relationships between faunal diversity and stratigraphic units across different localities, the study evaluates the impacts of Middle Miocene climatic and environmental changes in Anatolia on mammalian communities. The findings indicate that climatic and topographic variations among regions played a decisive role in species distribution and ecological adaptations. Moreover, these data provide an essential basis for tracing paleobiogeographic processes and environmental shifts. In conclusion, this thesis assesses the Middle Miocene vertebrate faunas of Turkey and offers interpretations of past environments through the morphological and ecological characteristics of mammals. It thereby provides a comprehensive perspective on the environmental adaptations, ecological interactions, and geographic distributions of Middle Miocene mammalian communities in Anatolia.