Dislipidemik, fazla kilolu/obez kadınlarda zaman kısıtlı beslenmenin ağırlık kaybı, vücut kompozisyonu ve lipit profili üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of time-restricted eating on weight loss, body composition, and lipid profile in dyslipidemic overweight/obese women, doctoral thesis
  1. Tez No: 990671
  2. Yazar: İREM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ARITICI ÇOLAK, PROF. DR. MURAT BAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Aralıklı açlık, Dislipidemi, Obezite, Zaman kısıtlı beslenme, Intermittent fasting, Dyslipidemia, Obesity, Time restricted eating
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fazla kilolu/obez 19-65 yaş arası dislipidemik kadınlarda zaman kısıtlı beslenmenin ağırlık kaybı, antropometrik ölçümler ve lipit profili üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, fazla kilolu/obez, 19-65 yaş arası, dislipidemi tanısı almış ancak lipid düşürücü ilaç kullanmayan, sedanter ve gönüllü bireyler dahil edilmiştir. Bireylere genel özelliklerinin sorgulandığı bir anket uygulanmış, antropometrik ölçümleri alınmış, 24 saatlik geriye dönük bir günlük besin tüketim verileri kaydedilmistir. Bireyler blok randomizasyon yönetmi ile zaman kısıtlı beslenme (n=20), zaman ve enerji kısıtlı beslenme (n=18) ve enerji kısıtlı beslenme (n=18) olmak üzere 3 gruba atanmış ve 8 hafta boyunca takip edilmistir. Çalışmanın sonunda vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, bel çevresi, kalça çevresi, vücut yağ kütlesi tüm gruplarda anlamlı ölçüde azalırken (p 0.05); kas kütlesi zaman ve enerji kısıtlı beslenme grubunda azalmıştır (p 0.05). Ancak çalışma sonunda antropometrik ölçümler açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır. Lipit profili açısından gruplarda bir değişiklik olmazken; HbA1C değeri enerji kısıtlı beslenme grubunda azalmıştır (p 0.05). Bu araştırma sonuçları, zaman kısıtlı beslenmenin, antropometrik ölçümler üzerindeki etkisinin enerji kısıtlamasından bağımsız olduğu ve ağırlık yönetimi için enerji kısıtlamasına alternatif bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca zaman kısıtlı beslenme modeli için enerji alımını azaltacak bir müdahaleye gerek olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of time-restricted feeding on weight loss, anthropometric measurements, and lipid profile in overweight/obese, dyslipidemic women between the ages of 19-65. Sedentary volunteers who were overweight/obese, between the ages of 19-65, diagnosed with dyslipidemia but not using lipid-lowering medications were included in the study. A questionnaire was administered to the individuals questioning their general characteristics, and anthropometric measurement data were collected. In addition, a 24-hour retrospective food consumption record was used for one-day food consumption. Individuals were assigned to 3 groups using the block randomization method: time-restricted feeding (n=20), time and energy-restricted feeding (n=18), and energy-restricted feeding (n=18) and were followed for 8 weeks. At the end of the study, body weight, body mass index, waist circumference, hip circumference, and body fat mass decreased significantly in all groups (p < 0.05). Muscle mass decreased in the time- and energy-restricted feeding groups (p < 0.05). However, no difference was found between the groups in terms of anthropometric measurements at the end of the study. While there was no change in lipid profile between the groups, HbA1C decreased in the energy-restricted feeding group (p < 0.05). These study results suggest that the effect of time-restricted feeding on anthropometric measurements is independent of energy restriction and that it represents an alternative option for weight management. Furthermore, it appears that interventions to reduce energy intake are not necessary for time-restricted feeding.