Dijitalleşme sürecinde öğrenmenin dönüşümü: Öz yönetimli öğrenme ve istihdam ilişkisi
Transformation of learning in the digitalization process: The relationship of self-directed learning and employment
- Tez No: 990673
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK IŞIL ALPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Labour Economics and Industrial Relations, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif istihdam programları, Algılanan istihdam edilebilirlik, Eksik istihdam, Formel olmayan öğrenme, Hayat çapında öğrenme, Kendi kendine öğrenme, Non-formal öğrenme ortamı, Pasif istihdam programları, İnformal öğrenme ortamları, Active employment programs, Self-perceived employability, Underemployment, Non-formal learning, Life wide Learning, Oneself learning, Passive employment programs, Informal learning environments
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşen bilgi toplumunda iş ve emeğin dönüşümü ile bilgi edinme ve veri işlemenin önemi açıktır. İşler ancak yetkinlikler ölçüsünde yapılabildiğinden, çalışanların teknik ve yumuşak becerileri üretimde kilit rol oynar. Eğitim kurumlarının teknolojik değişime uyum sağlayamaması, işgücünün beceri ve donanımını ve toplam faktör verimliliğini etkilemektedir. Öz yönetimli öğrenme; andragojik yaklaşım temelinde, kişinin ihtiyacına göre ve kendi motivasyonu ile öğrenmeyi tasarlama, sürdürme ve değerlendirme sayesinde beceri geliştirme istihdam edilebilirlik için kişiye önemli bir alan açmaktadır. Bu araştırmanın amacı, öz yönetimli öğrenme becerilerinin istihdamla ilişkisini ve dijitalleşmenin etkilerini nicel veriler ve ikincil kaynaklarla inceleyerek analiz etmektir. Ayrıca genç nüfusun öğrenmeyi planlama, sürdürme ve eyleme dönüştürmesinin stratejik önemini tartışıp özgün politika önerileri için zemin hazırlamaktır. Çalışmada güvenilirliği test edilmiş Öz yönetimli Öğrenme Ölçeği kullanılarak demografik verilerle nicel analiz yapılmıştır. Örneklem İstanbul'da, 18–29 yaş arası 385 gençten oluşmaktadır. Verilerin dağılımı Shapiro Wilk testiyle değerlendirilmiş; analizlerde Mann Whitney U, Post Hoc (Bonferroni) ve Ki Kare testleri kullanılmıştır. Bulgular, ölçeğin öz kontrol alt boyutunun istihdamda olanlarda ve evlilerde anlamlı derecede yüksek olduğunu, ancak ölçek toplam puanı ile istihdam arasında anlamlı ilişki bulunmadığını gösterir. Anne baba eğitim durumu ile istihdam arasında ilişki saptanırken; cinsiyet, dijital imkânlar ve işsizlik süresi ile ilişki bulunamamıştır. İkincil veriler ülkenin dijital imkânlarda potansiyel taşıdığını ancak buna yeterince önem verilmediğini destekler. Öz yönetimli öğrenme, dijital topluma uyumda sürdürülebilir eğitim istihdam dengesi için araştırmaya açık, nüfusa özgü politika geliştirilmesini gerektiren yenilikçi bir alan olarak öne çıkar. Böylece istihdam edilebilirlik becerilerini Öz-yönetimli Öğrenme sayesinde genişletmek ve toplumsal kalkınmayı desteklemek için disiplinler arası çalışmaların artması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the digitalized knowledge society, the transformation of work and labour underscores the importance of information acquisition and data processing. Since all types of work are inherently limited by the competencies of employees, both technical and soft skills play a crucial role in production. The inability of educational institutions to adapt to technological change adversely affects the workforce's skillset and capabilities, and total factor productivity. Grounded in an andragogical approach, Self-Directed Learning enables individuals to design, sustain, and evaluate their own learning according to their needs and intrinsic motivation, thereby fostering skill development that enhances employability. The purpose of this research is to analyze the relationship between SDL skills and employment, taking into account the impacts of digitalization. A reliability-tested SDL scale and demographic data were employed in a quantitative framework. The sample consisted of 385 individuals aged 18–29 in Istanbul. The Shapiro–Wilk test assessed data normality and the analysis was conducted using the Mann-Whitney-U test, Post-Hoc test, and Chi-Square test. Findings reveal that self-control scores are significantly higher among employed and married respondents, while no significant relationship was found between total SDL score and employment. A significant relationship was identified between parents' educational status and participants' employment status, whereas no significant association was found between gender, digital opportunities, and the duration of unemployment. Secondary data indicate substantial but underleveraged national digital potential. SDL is presented as a promising field for research and population-specific, interdisciplinary policy development to support a education–employment balance during digital transition.