Gümüşhane ili sera gazı emisyonlarının hesaplanması ve iklim değişikliği eylem planının oluşturulması
Estimation of greenhouse gas emissions and development of a climate change action plan for Gümüşhane province
- Tez No: 990685
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE OĞUZ KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, sera gazı, Gümüşhane, fosil yakıtlar, Climate change, greenhouse gases, Gümüşhane, fossil fuels
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ġklim değiĢikliğinin etkileri; su kaynakları, tarım, ekosistemler, kentler ve insan sağlığı üzerinde geri dönülmesi zor kayıplara yol açmaktadır. Bu etkiler, özellikle riskli coğrafyalarda yaĢayan toplumlar için hem ekonomik hem de sosyal tehditleri beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda, GümüĢhane ilinin sera gazı kaynaklı emisyonlarının belirlenmesi ve emisyon azaltım ile iklim değiĢikliğine uyum politikalarının geliĢtirilmesi amacıyla bu çalıĢma gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu çalıĢma ile; GümüĢhane iline ait 2023 yılı sera gazı envanterinin çıkarılması, sanayi, konut, hizmet ve ulaĢım sektörlerine yönelik azaltım eylemlerinin belirlenmesi, sel/taĢkın ve heyelan gibi iklim risklerine karĢı uyum planlarının geliĢtirilmesi, sera gazı azaltımı hedefine yönelik yol haritası oluĢturulması, uzun vadede iklim dirençli ve sürdürülebilir bir GümüĢhane vizyonunun ortaya konması hedeflenmiĢtir. GümüĢhane ili özelinde yapılan bu çalıĢma, 2023 yılına ait sera gazı emisyonlarını ilk kez il ölçeğinde hesaplayarak mevcut durumu ortaya koymak ve yerel iklim planlamasındaki veri eksikliğini gidermesine katkı sağlamak amacıyla yapılmıĢtır. IPCC kılavuzundaki Tier-1 yöntemi ile elde edilen veriler kapsamında ana sonuçlar, toplam emisyonların ağırlıkla sanayi sektöründen kaynaklandığını ve konut ile ulaĢımda fosil yakıt bağımlılığının azaltım açısından öncelikli müdahale alanları olduğunu ortaya koymuĢtur. Ayrıca ilin dağlık topoğrafyası nedeniyle sel ve heyelan risklerine karĢı kırılgan olduğu; bu sebeple azaltım politikalarının uyum stratejileriyle birlikte ele alınması gerektiği önerilmektedir. ÇalıĢma, GümüĢhane'ye özgü azaltım ve uyum eylemlerini içeren, veri temelli ve uygulanabilir bir Ġklim DeğiĢikliği Eylem Planı çerçevesi sunarak ilin 2053 net sıfır hedefiyle uyumlu düĢük karbonlu ve iklim dirençli kalkınma stratejilerine bilimsel bir altlık sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The effects of climate change lead to irreversible losses in water resources, agriculture, ecosystems, cities, and human health. These impacts pose both economic and social threats, particularly for communities living in vulnerable geographies. Within this context, this study was conducted with the aim of identifying greenhouse gas–related emissions in GümüĢhane province and developing emission reduction and climate change adaptation policies. Through this study, it is aimed to compile the 2023 greenhouse gas inventory of GümüĢhane province; to identify mitigation actions for the industrial, residential, service, and transportation sectors; to develop adaptation plans against climate risks such as floods and landslides; to establish a roadmap; and, in the long term, to present a vision for a climate-resilient and sustainable GümüĢhane. This study, conducted specifically for GümüĢhane province, aims to reveal the current situation by calculating greenhouse gas emissions at the provincial scale for the first time for the year 2023 and to contribute to addressing data gaps in local climate planning. Based on the data obtained using the Tier 1 method in the IPCC Guidelines, the main findings indicate that total emissions predominantly originate from the industrial sector and that reducing fossil fuel dependence in the residential and transportation sectors constitutes a priority area for mitigation. In addition, due to the province's mountainous topography, it is vulnerable to flood and landslide risks; therefore, it is recommended that mitigation policies be addressed together with adaptation strategies. The study provides a data-driven and implementable Climate Change Action Plan framework tailored to GümüĢhane, offering a scientific basis for lowcarbon and climate-resilient development strategies aligned with the province's 2053 netzero target.