Gelişen teknolojiler bağlamında istihbaratın geleceği
The future of intelligence in the context of emerging technologies
- Tez No: 990686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İstihbarat, Teknolojik Dönüşüm, Yapay Zekâ, Siber Tehditler, Uluslararası Güvenlik, Intelligence, Technological Transformation, Artificial Intelligence, Cyber Threats, International Security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, gelişen teknolojilerin istihbarat olgusu üzerindeki çok boyutlu etkilerini ele almaktadır. Çalışmada özellikle dijitalleşme, yapay zekâ, büyük veri analitiği, siber tehditler ve gözetim teknolojilerinin istihbarat süreçlerini nasıl dönüştürdüğü incelenmiştir. Tezin temel sorunsalı, uzun yıllar boyunca güvenlik kurumlarının başvurduğu klasik istihbarat modellerinin, günümüzün hızla değişen teknolojik ortamında yetersiz kalmaya başlamasıdır. Devletler ve devlet dışı aktörler, gelişmiş teknolojik araçlardan faydalanarak yalnızca ulusal güvenlik dengelerini değil, aynı zamanda uluslararası güç ilişkilerini de yeniden tanımlamaktadır. Araştırmanın amacı, teknolojik dönüşümün istihbaratın kuramsal temelleri, operasyonel yöntemleri ve kurumsal yapıları üzerindeki etkilerini analiz ederek, gelecekteki yönelimlere ilişkin çıkarımlar yapmaktır. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; literatür taraması, doküman analizi ve vaka incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında özellikle Stuxnet Operasyonu, Pegasus casus yazılımı gibi örnek olaylar incelenmiş, bunların yanı sıra çeşitli vaka analizlerinden de faydalanılmıştır. Bu vakalar, teknolojinin istihbarat faaliyetlerinde yalnızca operasyonel bir araç değil, aynı zamanda siyasi karar alma süreçlerini yönlendiren stratejik bir unsur hâline geldiğini göstermektedir. Araştırma bulguları, teknolojik gelişmelerin istihbaratın doğasını yalnızca araçsal düzeyde dönüştürmediğini; etik, normatif ve hukuki boyutlarda da yeniden tanımladığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, teknolojinin istihbaratın geleceğinde kritik bir rol üstleneceğini, bu dönüşümün uluslararası ilişkilerde karar alma süreçlerini hızlandırırken aynı zamanda ciddi etik ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getireceğini saptamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study addresses the multidimensional impacts of emerging technologies on the phenomenon of intelligence. It particularly examines how digitalization, artificial intelligence, big data analytics, cyber threats, and surveillance technologies are transforming intelligence processes. The main problem of the thesis is that the classical intelligence models, which security institutions have relied upon for many years, have begun to fall short in today's rapidly changing technological environment. States and non-state actors, by utilizing advanced technological tools, are redefining not only the balance of national security but also the dynamics of international power relations. The aim of the research is to analyze the effects of technological transformation on the theoretical foundations, operational methods, and institutional structures of intelligence, and to draw inferences regarding future trends. In this context, a qualitative research method has been adopted; literature review, document analysis, and case studies have been conducted. Within the scope of the study, specific cases such as the Stuxnet Operation and the Pegasus spyware have been examined, along with other case analyses. These cases demonstrate that technology in intelligence activities has become not only an operational tool but also a strategic element influencing political decision-making processes. The findings reveal that technological developments transform the nature of intelligence not merely at an instrumental level, but also redefine it in ethical, normative, and legal dimensions. In conclusion, this study determines that technology will play a critical role in the future of intelligence; while accelerating decision-making processes in international relations, this transformation will also bring about serious ethical and security challenges.