Küresel salgının iktisadi yansımaları: 2019-2020 arz şokunun Gelişme Yolundaki Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerine etkisi
Economic reflections of the global outbreak: The impact of the supply shock of 2019-2020 on Central and Eastern European Developing Countries
- Tez No: 990694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTAÇ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Siyasal Bilimler, Ekonomi, Sociology, Political Science, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Ekonomi politikaları, Ekonomi teorileri, Economy, Economic policies, Economic theories
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kapsamlı politik iktisadi bir incelemedir—Gelişme Yolundaki Merkez ve Doğu Avrupa (GYMDA) ülkeleri, e.g., Bulgaristan, Polonya, Macaristan, Romanya ve Türkiye, ekseninde farklı gelişme aşamasındaki diğer ülke grupları için, arz şokları ve salgın iktisadı çerçevesinde, tarihteki önemli salgınların sebep olduğu iktisadi buhranların, bilhassa son yaşanan salgınla birlikte tedarik zincirlerindeki bozulmanın yol açtığı 2019-2020 arz şokunun iktisadi, toplumsal ve politik sonuçları tetkik edilmekte, politika önerileri yapılmaktadır. (...) Çalışmanın önemli bir kısmı salgın politikaları, üretim ve tüketimde yaşanan şiddetli salınımlar ve salgının tetiklediği küresel tedarik zinciri bozulmalarının yol açtığı arz şokunun kapsamlı analizine ayrılmakta, mevzubahis şokun gelişmiş, gelişmekte olan ülkeler ve GYMDA ülkeleri için farklı şiddetteki üretim çalkantıları, işsizlik oranı, enflasyon, perakende satışlar, para ve maliye politikaları etc. gibi iktisadi çıktılarının kıyasına dayanmakta, politik yönetim, üretim modu, endüstriyel yapıda farklılık ve iktisadi problemlere yönelik üretilen politik çözümlerdeki heterojenlik bağlamında, Batılı ülkelere nazaran Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) iktisadi dayanıklılığı ve GYMDA ülkeleri ile artan ilişkileri ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation is an exhaustive economic and sociological investigation resting upon the supply shocks and outbreak economics with the political and economic ramifications of infamous pandemics in history, last one in particular, for various sets of countries in the axis of Central and Eastern European Developing Countries (CEE-DCs), e.g., Bulgaria, Hungary, Poland, Romania and Türkiye, addressing the profound socio-political and economic consequences of supply shocks triggering outbreaks, with an emphasis on the 2019-2020 global supply shock caused by COVID-19 pandemic. (...) A significant part and parcel of the analysis consists of the supply shock of interest incited by the outbreak through pandemic policies, vicissitudes in production and consumption and global value chain constraints, juxtaposing economic outputs of the shocks for developed, developing and CEE-DCs with varying severity of output oscillations, unemployment rate, inflation, interest, retail sales, fiscal responses etc., highlighting the People's Republic of China's economic resilience compared to its Western counterparts' based on the differences in political governance, mode of production, industrial structure, and heterogeneity in policy counteraction.