Dijital dönüşüm ekseninde akıllı teknolojilerin şehir markalaşmasındaki rolü
The role of smart technologies in city branding within the context of digital transformation
- Tez No: 990699
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: City Branding, Digital Transformation, Smart City, Smart Technologies, Communicative Artificial Intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital dönüşüm süreçlerinde akıllı şehir markalaşmasını kuramsal ve uygulama düzeyinde ele almaktadır. Çalışmanın amacı, akıllı teknolojilerin şehirlerin marka kimliği, imajı ve konumlandırma stratejilerini nasıl dönüştürdüğünü ortaya koymaktır. Bu yönüyle tez, şehir markalaşması literatürüne iletişimsel yapay zekâ gibi yeni teknolojileri ve akıllı şehir markalaşması bileşenlerini entegre ederek özgün bir katkı sunmaktadır. Kuramsal çerçeve üç bölümden oluşmaktadır: ilk olarak iletişim ve dijitalleşme bağlamında Web 1.0–5.0 evrimi, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 ilişkisi, IoT, büyük veri ve yapay zekâ; ikinci olarak marka, ülke ve şehir markalaşması kavramları, kimlik, imaj ve konumlandırma unsurları ile uluslararası endeksler ve üçüncü bölümde akıllı şehir ve markalaşma ilişkisi ele alınmaktadır. Ayrıca bu bölümde akıllı şehir markalaşmasının bileşenleri olarak akıllı iletişim, paydaşlar, akıllı yönetişim, sürdürülebilirlik, dijital altyapı ve akıllı turizm ortaya konulmaktadır. Araştırma bölümü, Amsterdam, Berlin, İstanbul, Kopenhag, Londra ve Seul şehirleri üzerine yürütülen karşılaştırmalı analize dayanmaktadır. Derinlemesine uzman görüşmeleri ve resmî Instagram hesaplarının içerik analizi ile elde edilen bulgular, akıllı teknolojilerin yalnızca destekleyici değil, markalaşmayı dönüştürücü bir rol üstlendiğini göstermektedir. Sonuç olarak, Amsterdam, Kopenhag ve Seul değer temelli yaklaşımlarıyla; Berlin ve Londra ise yaratıcı ekonomi ve kültürel miras entegrasyonuyla öne çıkmaktadır. İstanbul'un ise kültürel miras odaklı güçlü bir anlatıya sahip olmakla birlikte dijital entegrasyon sürecinde olduğu görülmektedir. İleriki çalışmaların kullanıcı deneyimi, ziyaretçi/ vatandaş algısı, sosyal platformlar arası analiz ve yapay zekâ odaklı markalaşma rolüne odaklanması mümkündür.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines smart city branding within the context of digital transformation at both theoretical and practical levels. The aim of the study is to reveal how smart technologies transform cities' brand identity, image, and positioning strategies. In this respect, the dissertation contributes to the city branding literature by integrating emerging technologies such as communicative artificial intelligence and key components of smart city branding into the analysis. The theoretical framework consists of three parts. First, the evolution of communication and digitalization is discussed in relation to Web 1.0–5.0, Industry 4.0, Society 5.0, and technologies such as the Internet of Things (IoT), big data, and artificial intelligence. Second, the concepts of brand, nation branding, and city branding are examined together with identity, image, and positioning, as well as international indices. The third part focuses on the relationship between smart cities and branding, proposing smart communication, stakeholders, smart governance, sustainability, digital infrastructure, and smart tourism as the main components of smart city branding. The empirical part of the study is based on a comparative analysis of Amsterdam, Berlin, Istanbul, Copenhagen, London, and Seoul. Findings obtained through in-depth expert interviews and content analysis of official Instagram accounts indicate that smart technologies play not only a supportive but a transformative role in city branding. While Amsterdam, Copenhagen, and Seoul stand out with value-based approaches, Berlin and London emphasize creative economy and cultural heritage integration. Istanbul, although possessing a strong cultural heritage narrative, remains in a transitional phase in terms of digital integration. Future studies may focus on user experience, citizen and visitor perceptions, cross-platform analyses, and the role of artificial intelligence in city branding.