İslâm fetihlerinden Saffârîler Devleti'nin sonuna kadar Sîstân (Coğrafya, siyasî tarih, sosyoekonomik hayat, ilmî ve kültürel hayat)
Sîstân from the Islamic conquests until the end of the Saffârid State (Geography, political history, socioeconomic life, scientific and cultural life)
  1. Tez No: 990732
  2. Yazar: SENA SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sîstân, Emevîler, Abbâsîler, Tâhirîler, Saffârîler, Hâricîler, Ayyârlar, Sîstânî, Sicistânî, Siczî, Sīstān, Umayyads, Abbasids, Tahirids, Saffarids, Kharijites, Ayyars. Sīstānī, Sicistānī, Siczī
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
İslâm fetihlerine kadar Pers, Part ve Sâsânîler gibi birçok hanedana ev sahipliği yapan Sîstân; doğusundan Kirmân-Sind-Sîstân arasındaki çöl ile, batısından Horasân ve Hind, güneyinden Sîstân-Fars-Kirmân arasındaki çöl, kuzeyinden ise Hind arazisiyle çevrelenmiştir. Orta Çağ'daki mevcut sınırlarıyla günümüzdeki hududları yaşanan siyasî olaylar sebebiyle değişkenlik gösterdiyse de Sîstân coğrafî değerini yüzyıllar boyunca korumuştur. Sîstân'a yönelik fetih hareketi Hz. Ömer'in halifeliği döneminde başlamış olup Hz. Osman zamanında tamamlanmıştır. Emevîler'in, Sîstân'ı gönderdikleri Arap valiler vesilesiyle idare etmeye çalıştığı dönemde burası, Hâricîlerin mesken tuttukları yerlerden biri konumuna gelmiştir. Bu sebeple gönderilen valiler kontrolü sağlamakta ve vergi toplamakta zorluklar yaşamıştır. Abbâsîlerin Sîstân'daki idaresine giden süreçte burası birçok isyana tanıklık etmiştir. Halife el-Me'mûn devrine kadar valiler yoluyla idare edilirken akabinde Tâhirîlerin yönetimi başlamıştır. Her ne kadar merkezden gönderilen idareciler olsalar da çok geçmeden Tâhirîler bağımsızlıklarına giden süreci başlatmışlardır. Öte yandan Horasân'dan idare etmeye çalıştıkları Sîstân'da hiçbir zaman çok etkili olamamışlardır. Valiler yoluyla yönetim, Horasân'dan idare ve Hâricîlerin varlığı gibi birçok siyasî sebep Sîstân'ı kendi içinden yöneticiler bulmaya zorlamıştır. Saffârîlerin ayyârların desteğiyle elde ettikleri yönetim Sîstân için zirve dönemi başlatmıştır. Bu dönemde siyasî, sosyal ve ekonomik anlamda giderek gelişen Sîstân, Ya'kūb b. Leys ve Amr b. Leys gibi güçlü liderlerin ardından bile hanedan üyelerinin çatısı altında birleşmeyi en doğru seçenek olarak görmüştür. Bölge, siyasî ve ekonomik öneminin yanı sıra ilmî ve kültürel açıdan da dikkat çekici bir merkez olmuştur. Sîstân, fıkıh, hadis, tarih ve coğrafya çalışmalarının yapıldığı medreseler ve ilmî çevreler ile tanınmıştır. Özellikle Tâhirîler ve Saffârîler döneminde yerel âlimler, İslâm dünyasında tanınan eserler vermişlerdir. Sîstânî, Sicistânî ve Siczî nisbeleriyle anılan âlimler yetişmiştir.
Özet (Çeviri)
Sīstān, which was home to many dynasties such as the Persians, Parthians and Sassanids until the Islamic conquests, is surrounded by the desert between Kerman-Sind-Sistan to the east, Khorasan and India to the west, the desert between Sīstān-Fars-Kermān to the south, and the Indian territory to the north. Although its borders have changed over time due to political events, Sīstān has retained its geographical significance for centuries. The conquest of Sīstān began during the caliphate of Umar ibn al-Khattab and was completed during the reign of Uthman ibn Affan. During the period when the Umayyads attempted to administer Sīstān through Arab governors, it became one of the places where the Kharijites settled. For this reason, the governors who were sent there had difficulty maintaining control and collecting taxes. During the Abbasid rule in Sīstān, the region witnessed numerous rebellions. Until the reign of Caliph al-Ma'mun, the region was administered by governors, after which the Tahirids began their rule. Although they were administrators sent from the centre, the Tahirids soon began the process of gaining independence. On the other hand, they were never very effective in Sīstān, which they tried to administer from Khorasan. Many political reasons, such as administration through governors, administration from Khorasan, and the presence of the Kharijites, forced Sīstān to find its own leaders from within. The rule that the Saffarids achieved with the support of the Ayyarids marked the beginning of a golden age for Sīstān. During this period, Sīstān, which was developing politically, socially and economically, saw uniting under the umbrella of the dynasty as the best option, even after powerful leaders such as Ya'qub b. Leys and Amr b. Leys. In addition to its political and economic significance, the region also emerged as a notable center of scholarly and cultural activity. Sīstān was recognized for its madrasas and scholarly circles, where studies in jurisprudence, hadith, history, and geography were conducted. Especially during the Tahirid and Saffarid periods, local scholars produced works that gained recognition across the Islamic world. Scholars associated with Sīstān were known by the nisbas Sīstānī, Sicistānī, and Siczī.