İzmir Körfezi'nde Türk savunması (1914-1918)
The Turkish defense in the Gulf of Izmir (1914–1918)
- Tez No: 990752
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İzmir, Izmir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Harp Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Birinci Dünya Harbi yıllarında İzmir'in askerî, stratejik ve toplumsal konumunu çok yönlü bir yaklaşımla ele almaktadır. Araştırmada, İzmir Körfezi ve çevresinin Osmanlı Devleti'nin Batı Anadolu'daki savunma sistemindeki rolü incelenmiş; bölgenin deniz, kara ve hava unsurlarıyla oluşturulan savunma düzeni belge temelli olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada Yenikale ve Urla hattında kurulan bataryalar, ışıldaklar, mayın hatları ve tayyare birlikleri üzerinden İzmir'in savaş sürecindeki askerî önemi ortaya konmuştur. Bunun yanında, savaşın şehrin ekonomik yapısına, liman faaliyetlerine, sivil hayata ve yerel idareye olan etkileri incelenmiş; bombardımanlar, tahliye planları ve iaşe sorunları gibi unsurlar üzerinden körfezin ve kentin savaş koşullarındaki dönüşümü analiz edilmiştir. Tez, arşiv belgeleri, hatırat ve dönemin basın-yayın organlarından elde edilen verileri bir araya getirerek İzmir'in savaş yıllarındaki durumunu hem askerî hem de toplumsal boyutlarıyla ele almıştır. Çalışmanın sonucunda, İzmir'in Birinci Dünya Harbi süresince sadece bir cephe gerisi kenti değil, aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin Batı cephesinde oluşturduğu savunma zincirinin kilit noktalarından biri olduğu saptanmıştır. Bu yönüyle İzmir, Anadolu'nun batısında düşman ilerleyişini durduran ve Osmanlı'nın modern savaş tecrübelerinin uygulandığı önemli bir bölge olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the military, strategic, and social position of İzmir during the First World War through a multidimensional analytical framework. The study investigates the role of the Gulf of İzmir and its surrounding areas within the Ottoman Empire's defense system in Western Anatolia, evaluating the region's defensive organization —comprising naval, land, and aerial components— on the basis of archival evidence. By analyzing the batteries, searchlights, minefields, and aviation units established along the Yenikale–Urla line, the research reveals the military significance of İzmir throughout the war period. In addition to its military aspects, the study explores the impact of the war on the city's economic structure, port operations, civilian life, and local administration. Transformations experienced in the gulf and the urban environment are examined through such factors as bombardments, evacuation plans, and provisioning difficulties. By bringing together data obtained from archival documents, memoirs, and contemporary press sources, the thesis addresses İzmir's wartime condition from both military and societal perspectives. The findings demonstrate that during the First World War, İzmir functioned not merely as a rear-area city, but also as one of the key components of the defensive chain established by the Ottoman Empire on its western front. In this respect, İzmir is evaluated as a strategic region that both hindered enemy advancement in Western Anatolia and served as a locus where the Ottoman Empire applied its modern warfare practices.