Rıchard K. Morgan'ın Değiştirilmiş Karbon romanında transhümanist idealin eleştirisi
Critique of the transhumanist ideal in Richard K. Morgan's novel Altered Carbon
- Tez No: 990772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz edebiyatı, English literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Richard K. Morgan'ın Değiştirilmiş Karbon adlı siberpunk türündeki bilimkurgu romanını, transhümanist felsefe bağlamında okuyarak teknolojik gelişmelerin insan doğası ve varoluşu, kimlik, etik ve ahlaki sorumluluk ve toplumsal yapı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bilinç aktarımı, dijital ölümsüzlük ve bedenin metalaşması gibi kavramlar, Bostrom, Kurzweil ve More gibi transhümanist felsefecilerin yanı sıra Sartre, Camus, Butler, Haraway ve Hayles gibi farklı felsefi kuramcıların görüşleriyle birlikte ele alınmıştır. Kılıflama teknolojisi ve bilinç aktarımı aracılığıyla bireyin kimlik ve öznellik deneyiminin nasıl dönüştüğü analiz edilerek, romanın sunduğu gelecek tasvirinin ütopya ile distopya arasında gidip geldiği gösterilmiştir. Ayrıca, transhümanist teknolojilerine erişimdeki sınıfsal eşitsizlikler ve kılıf teknolojisinin bireyin özerkliğini nasıl tehdit ettiği incelenmiştir. Teknolojik gelişmelerin eşitsiz dağılımından dolayı toplumdaki sınıf ayrımının giderek keskinleştiği, elit zümrelerin kendilerini tanrıvari bir konuma koydukları, bu teknolojilerin bireyleri kontrol etmek için birer tahakküm aracına dönüştürüldüğü görülmüştür. Yapay zekâlar gibi insan-dışı varlık formlarının etik ve ahlaki sorgulamalar yapmaları, duygusal ilişkiler kurabilmeleri, özerk bireyler gibi hareket edebilmeleri, ontolojik ve hukuki statüleri incelenmiştir. Transhümanist ütopyanın kendi içerisinde barındırdığı gerilim ve bozucu etkiler ortaya konmuştur. Tez, insan-makine ayrımının silikleştiği bir gelecek tahayyülünde etik ve ontolojik soruları ele alırken, aynı zamanda transhümanist felsefenin gelecek ideallerini sorgulamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Richard K. Morgan's cyberpunk science fiction novel Altered Carbon within the framework of transhumanist philosophy, focusing on how technological advancements impact human nature and existence, identity, ethical and moral responsibility, and social structure. Concepts such as consciousness transfer, digital immortality, and the commodification of the body are discussed in relation to transhumanist thinkers like Bostrom, Kurzweil, and More, as well as philosophical theorists such as Sartre, Camus, Butler, Haraway, and Hayles. By analyzing how identity and subjectivity are transformed through sleeve technology and consciousness transfer, the study demonstrates how the novel's vision of the future oscillates between utopia and dystopia. Furthermore, the thesis investigates how class-based inequalities in access to transhumanist technologies and the application of sleeve systems threaten individual autonomy. It is observed that the unequal distribution of technological developments sharpens class divisions, empowering elite groups to assume a godlike status and turning such technologies into instruments of domination. The ethical and legal status of non-human entities, such as artificial intelligences capable of emotional connection, ethical reasoning, and autonomous behavior, is also explored. Ultimately, the internal tensions and disruptive effects of the transhumanist utopia are revealed. The thesis aims to question the ideals of transhumanist philosophy by addressing ethical and ontological issues in a future where the human-machine divide becomes increasingly blurred.