İletişimde dil engelleri
Language barriers in communication
  1. Tez No: 990771
  2. Yazar: LEYLA UYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Etkili İletişim, İletişim, İletişim Engeli, Yabancı Dil Öğretimi, Language, Effective Communication, Communication, Communication Barriers, Foreign Language Teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
İletişim, bireyler, topluluklar veya kurumlar arasında ortak bir anlayış oluşturmayı, bilgi paylaşımını ve etkileşim hissini mümkün kılan bir süreçtir. İnsanlar arasındaki iletişimde en önemli unsur olan dil, sürecin tüm aşamalarını doğrudan şekillendirmektedir. Başka bir deyişle, iletişim; bireyler, kurumlar ve toplum arasındaki ilişkileri sürdüren temel araçtır. İnsanların birbirlerini, kurumları ve genel anlamda dış dünyayı tanıyabilmesi, olayları ve düşünceleri kavrayıp yorumlayabilmesi için iletişim sürecine gereksinim duyulmaktadır. Dil aracılığıyla gerçekleşen öğrenme sürecinde, edinilen bilgiler pratiğe dökülerek becerilere dönüştürülür. Bireylerin ve kurumların dış dünya ile anlamlı bir bütün oluşturabilmesi için etkili iletişim kanalları kurulmalı ve iletişimin niteliği yükseltilmelidir. Çünkü bireyler arasında gerçekleşen iletişim, bilinçli ya da farkında olmadan ortaya çıkan çeşitli etkenler nedeniyle bozulabilmekte, yanlış anlaşılabilmekte ve hatalı biçimde yorumlanabilmektedir. Bu çalışmada, iletişim sürecinin ayrılmaz bir parçası olan dilin rolü ve işlevi ile iletişimin önünde engel teşkil eden dil kaynaklı sorunlar ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Communication is a process that enables creating a common understanding, sharing information and a sense of interaction between individuals, communities or institutions. Language, which is the most important element in communication between people, directly shapes all stages of the process. In other words, communication; It is the fundamental tool that maintains relationships between individuals, institutions and society. A communication process is needed so that people can get to know each other, institutions and the outside world in general, and understand and interpret events and ideas. In the learning process that takes place through language, the acquired knowledge is put into practice and transformed into skills. In order for individuals and institutions to form a meaningful whole with the outside world, effective communication channels should be established and the quality of communication should be improved. Because communication between individuals can be disrupted, misunderstood and misinterpreted due to various factors that occur consciously or unconsciously. In this study, the role and function of language, which is an integral part of the communication process, and language-related problems that constitute an obstacle to communication are discussed.