Güncel kompozit rezinlerde polisaj aşamalarının yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesine etkisi
The effect of polishing steps on surface roughness and color stability in current composite resins
  1. Tez No: 990783
  2. Yazar: ALEYNA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP DERELİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit rezin, polisaj, yüzey pürüzlülüğü, renk, Composite resin, polishing, surface roughness, color
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, güncel restoratif kompozit materyallere uygulanan farklı polisaj aşamalarının, materyallerin yüzey pürüzlülüğüne ve kahvede bekletme sonrası renk değişimi üzerine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada, güncel restoratif kompozit rezin materyallerden Filtek™ Easy Match (3M, ABD), Estelite Asteria (Tokuyama Dental, Japonya), Vittra APS (FGM, Brezilya), G-ænial A'CHORD (GC Corporation, Japonya), Tetric® N-Ceram 2 (Ivoclar, Liechtenstein) ve Enamel Plus HRI (Micerium, İtalya) kullanıldı. Kompozit rezinlerden standart boyutlarda disk şeklinde 180 adet örnek hazırlandı ve üretici firma talimatları doğrultusunda polimerize edildi. Polimerizasyon işlemi sonrası örneklere, polisaj sistemleri aşamalı olacak şekilde standart koşullar altında polisaj yapıldı. Polisaj işlemleri için Kerr OptiDisc Polisaj Disk Seti (Kerr Corporation, ABD), EVE Diacomp Plus Twist (EVE Ernst Vetter GmbH, Almanya) ve DiaShine Lucida Polisaj Pastası (DiaShine, ABD) kullanıldı. Polisaj işlemlerinin ardından örneklerin yüzey pürüzlülük ölçümleri Mahr MarSurf PS1 mekanik profilometre cihazı ile gerçekleştirildi. Polisaj işlemleri sonrasında örnekler termal siklus cihazında 5000 döngü yaşlandırma işlemine tabi tutuldu ve ardından 7 gün boyunca kahve solüsyonunda bekletildi. Örneklerin renk ölçümleri spektrofotometre cihazı Lovibond RT Series (Tintometer, Birleşik Krallık) kullanılarak başlangıçta (T0), termal siklus sonrası (T1) ve kahvede bekletme sonrasında (T2) yapılmış, renk farkı değerleri (ΔE₀₀) CIEDE2000 formülüne göre hesaplandı. Veriler iki yönlü ANOVA testi ile analiz edildi (p<0.05). Bulgular: Bu çalışmada, kullanılan kompozit rezin materyalleri ve uygulanan polisaj aşamaları arasında yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi açısından farklılıklar gözlenmiştir. Polisaj aşamalarının, kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğü değerleri üzerinde belirgin bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Daha etkili polisaj uygulamalarının, yüzey pürüzlülüğünü azalttığı ve daha düzgün yüzeyler oluşturduğu saptanmıştır. Kahve ile temas sonrası tüm kompozit rezinlerde renk değişimi meydana geldiği gözlenmiş; ancak renk değişiminin yalnızca yüzey pürüzlülüğüne bağlı olmaksızın, kullanılan kompozit rezin materyaline ve uygulanan polisaj aşamasına göre değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, güncel kompozit rezinlerde uygulanan farklı polisaj aşamaları yüzey pürüzlülüğü üzerinde etkilidir. Kahve ile temas sonrası oluşan renk değişiminin ise yalnızca yüzey pürüzlülüğüne bağlı olmadığı, kullanılan kompozit rezin materyali ve uygulanan polisaj aşamalarına göre değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of different polishing steps applied to contemporary restorative composite materials on surface roughness and color change after immersion in coffee. Materials and Methods: In this in vitro study, contemporary restorative composite resin materials including Filtek™ Easy Match (3M, USA), Estelite Asteria (Tokuyama Dental, Japan), Vittra APS (FGM, Brazil), G-ænial A'CHORD (GC Corporation, Japan), Tetric® N-Ceram 2 (Ivoclar, Liechtenstein), and Enamel Plus HRI (Micerium, Italy) were used. A total of 180 disk-shaped specimens were prepared from the composite resins in standard dimensions and polymerized according to the manufacturers' instructions. After polymerization, the specimens were polished under standardized conditions using stepwise polishing systems. The polishing procedures were performed with Kerr OptiDisc Polishing Disc Set (Kerr Corporation, USA), EVE Diacomp Plus Twist (EVE Ernst Vetter GmbH, Germany), and DiaShine Lucida Polishing Paste (DiaShine, USA). Following polishing, surface roughness measurements were performed using the Mahr MarSurf PS1 mechanical profilometer. After polishing, the specimens were subjected to 5000 thermal cycles using a thermocycling device and subsequently immersed in a coffee solution for 7 days. Color measurements were performed using a Lovibond RT Series spectrophotometer (Tintometer, United Kingdom) at baseline (T0), after thermocycling (T1), and after coffee immersion (T2). Color difference values (ΔE₀₀) were calculated using the CIEDE2000 formula. The data were analyzed using two-way ANOVA (p<0.05). Results: Differences were observed in surface roughness and color change among the composite resin materials and polishing steps used in this study. Polishing steps had a marked effect on the surface roughness values of the composite resins, with more effective polishing procedures resulting in reduced surface roughness and smoother surfaces. After exposure to coffee, color change was observed in all composite resins; however, the extent of color change varied depending not only on surface roughness but also on the type of composite resin material and the polishing step applied. Conclusion: According to the results of this study, different polishing steps applied to contemporary composite resins have a significant effect on surface roughness. The color change observed after exposure to coffee was not solely dependent on surface roughness and varied according to the composite resin material and the polishing steps applied.