İletişim alanında yapay zekâ kullanımı ve yarattığı etik sorunlar
The use of artificial intelligence in the field of communication and its ethical implications
  1. Tez No: 990795
  2. Yazar: SİBEL DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, İletişim Etiği, Gazetecilik, Reklamcılık, Halkla İlişkiler, Dijital Mahremiyet, Artificial Intelligence, Communication Ethics, Journalism, Advertising, Public Relations, Digital Privacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yapay zekâ teknolojilerinin iletişim alanındaki kullanımını ve bu kullanımın ortaya çıkardığı etik sorunları incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle gazetecilik, reklamcılık ve halkla ilişkiler gibi iletişim disiplinlerinde yapay zekânın giderek daha yaygın biçimde entegre edilmesi, hem iletişim süreçlerinin yapısını dönüştürmekte hem de beraberinde çeşitli etik belirsizlikleri gündeme getirmektedir. Tezde öncelikle yapay zekâ kavramı tarihsel ve kuramsal yönleriyle ele alınmış; ardından gazetecilik, reklamcılık ve halkla ilişkiler alanlarında kullanım biçimleri detaylı olarak incelenmiştir. Her bir alanda yapay zekâ teknolojilerinin sunduğu olanaklar kadar, veri güvenliği, algoritmik önyargı, insan denetiminin azalması, mahremiyet ihlalleri ve sorumluluk boşluğu gibi temel etik sorunlara da odaklanılmıştır. Araştırmada geleneksel derleme ve literatür tarama yöntemleri benimsenmiş, mevcut literatür sistematik bir şekilde taranarak değerlendirilmiştir. Ayrıca farklı ülkelerden örnek uygulamalara yer verilerek yapay zekâ sistemlerinin medya ve iletişim ortamlarında nasıl konumlandığı karşılaştırmalı bir perspektifle ele alınmıştır. Çalışmanın bulguları, yapay zekâ sistemlerinin iletişim alanında zaman, emek ve maliyet açısından önemli avantajlar sağladığını; ancak bu kazanımların, etik denetim eksiklikleri nedeniyle riskli sonuçlara yol açabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, yapay zekâ tabanlı iletişim uygulamalarının insan hakları, toplumsal adalet ve demokratik değerlere uygun biçimde düzenlenmesi gerekliliği vurgulanmakta; insan-merkezli, hesap verebilir ve şeffaf sistemlerin inşasına yönelik öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the use of artificial intelligence (AI) technologies in the field of communication and the ethical issues that arise from this integration. As AI becomes increasingly embedded in communication disciplines such as journalism, advertising, and public relations, it transforms the structural dynamics of these practices while simultaneously raising critical ethical concerns. The thesis first explores the concept of artificial intelligence from a historical and theoretical perspective. Then, it analyzes its implementation in specific domains, with a particular focus on the functional contributions and ethical dilemmas encountered in each. In the research, traditional compilation and literature review methods were adopted and utilizing a comprehensive literature review and presenting international case studies to compare how AI systems are positioned within different media and communication contexts. The findings reveal that although AI enhances communication practices by offering efficiency, speed, and scalability, it also introduces significant risks—especially in relation to data privacy, algorithmic bias, diminished human oversight, and the accountability gap. Ultimately, the study emphasizes the necessity of regulating AI-based communication technologies in a way that aligns with human rights, social justice, and democratic principles. It concludes with suggestions for the development of human-centered, transparent, and ethically accountable AI systems in the communication field.