Orta Çağ Samsat seramik süslemelerinin illüstrasyonları ve serigrafi baskı tekniği ile uygulanması
Illustrations of Medieval Samsat ceramic decorations and their application with screen printing technique
  1. Tez No: 990796
  2. Yazar: METE HAN KARAYAZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BERKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Güzel Sanatlar, Art History, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Samsat seramikleri, Orta Çağ, motif illüstrasyonu, serigrafi baskı, kültürel miras, Samsat ceramics, Middle Ages, motif illustration, screen printing, cultural heritage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, Orta Çağ'da Anadolu'nun önemli kültür merkezlerinden biri olan Samsat (Samosata) bölgesinde üretilmiş seramiklerin sanatsal motiflerinin illüstrasyonlarının hazırlanmasını ve serigrafi baskı tekniği ile çağdaş tekstil yüzeylerine uygulanmasını amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmada öncelikle Samsat seramiklerinin tarihsel gelişimi, süsleme teknikleri ve Selçuklu dönemi estetik değişimleri incelenmiştir. Ardından, seçilen geometrik, bitkisel ve figüratif motifler dijital ortamda çizim tableti yardımıyla illüstre edilmiş; Adobe Photoshop ve İllüstratör programları kullanılarak vektörel hale getirilmiş ve serigrafi baskıya uygun renk ayrımları yapılmıştır. Uygulamada %100 pamuklu tişörtler üzerine su bazlı ekolojik boyalarla serigrafi baskı uygulanmıştır. Sonuç: Samsat seramik motiflerinin çağdaş tasarım alanında yeniden yorumlanması, kültürel mirasın korunması ve görünür kılınmasına katkı sağlamış; aynı zamanda sanat ve tasarım disiplinleri arasında uygulamalı bir model sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This thesis aims to prepare illustrations of the artistic motifs found on ceramics produced in Samsat (Samosata), one of the significant cultural centers of Anatolia during the Middle Ages, and to apply them onto contemporary textile surfaces using the screen-printing technique. Method: Initially, the historical development of Samsat ceramics, their decoration techniques, and aesthetic changes during the Seljuk period were examined. Selected geometric, vegetal, and figurative motifs were illustrated digitally using a drawing tablet, vectorized via Adobe Photoshop and Illustrator, and color separations were prepared for screen printing. In the application stage, screen printing was performed on 100% cotton t-shirts using water-based ecological inks. Results: The reinterpretation of Samsat ceramic motifs in the contemporary design field contributed to the preservation and visibility of cultural heritage and provided an applied model for interdisciplinary studies in art and design.