Medya iktidar ilişkisi bağlamında Osmanlı basını: Sada-i Millet gazetesi
Media–power relations in the Ottoman Empire: The case of Sada-i Millet
- Tez No: 990814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHANIM KARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Press, media, Tanzimat, constitutionalism, newspaper, power
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, medya, iktidar ve demokrasi arasındaki çok yönlü ilişkiyi açıklamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, medyanın özgürlükçü bir yapı ile gücün denetimi altında nasıl bir işleyiş sergilediği de incelenmektedir. Bu işleyişin demokrasiye nasıl bir katkı sunduğu ya da hangi açılardan engel oluşturduğu ortaya konulmaktadır. Medyanın toplum üzerindeki etkisinin kapsamlı bir şekilde anlaşılması, yalnızca akademik bir zorunluluk değil; aynı zamanda toplumsal düzenin sağlıklı işleyişi açısından da bir ihtiyaçtır. Medya, iktidar ve demokrasi arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için öncelikle iletişim ve güç teorilerinin sunduğu perspektifler üzerinde durulması gerekmektedir. Bu bağlamda, tezde medya ve iktidar ilişkisi tarihsel, kuramsal ve güncel örnekler eşliğinde incelenerek; medyanın, demokrasinin gelişimi ve korunmasındaki rolü değerlendirilecektir. Çalışmanın ilk bölümünde, medya ve iktidar ilişkisi kuramsal bir çerçevede ele alınmaktadır. Gazetecilik mesleğinin toplumsal işlevlerini ve etik sorumluluklarını anlamada medya kuramları önemli ve güçlü bir temel sunmaktadır. Özellikle, gazeteciliğin güç yapılarını sorgulamasına olanak sağlayan eleştirel medya kuramları, bu bağlamda dikkate değerdir. Medyanın görevi yalnızca haber aktarmak değil; aynı zamanda toplumsal eşitsizliklerin yeniden üretilmesinde ya da mevcut düzenin dönüştürülmesinde de etkili bir rol üstlenmektedir. İkinci bölümde ise, Osmanlı basınının kuruluş ve gelişme süreci, II. Meşrutiyet'in sonuna kadar tarihsel bir perspektifle incelenmektedir. Bu bölümde, basının devlet kararları ve toplumsal olaylar üzerindeki etkisi ile üstlendiği rol ayrıntılı biçimde değerlendirilmektedir. Araştırma dört temel başlık üzerine inşa edilmiştir: Osmanlı basın hayatının kuruluşu, Tanzimat Dönemi basını, I. ve II. Meşrutiyet dönemlerinde basın faaliyetleri. Bu tarihsel inceleme, Osmanlı basın hareketlerini çok yönlü bir yaklaşımla ele alma imkânı sunmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Sadây-ı Millet gazetesinin incelenmesi yer almaktadır. Bu bağlamda, medya–iktidar–demokrasi ilişkisi tarihsel bir bakış açısıyla ele alınmakta; Osmanlı basınının bu ilişkinin başlangıcındaki rolü detaylı olarak değerlendirilmektedir.Anahtar Kelimler: Basın, medya, tanzimat, meşrutiyet, gazete, iktidar.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain the multifaceted relationship between media, power, and democracy. Additionally, it examines how the media functions under the control of power with a liberal structure. The contribution of this functioning to democracy, as well as the obstacles it creates from various perspectives, is revealed. A comprehensive understanding of the media's impact on society is not only an academic necessity but also a requirement for the healthy functioning of social order. To understand the relationship between the media, power, and democracy, it is essential first to examine the perspectives offered by communication and power theories. In this context, the thesis examines the relationship between the media and power through historical, theoretical, and contemporary examples. It evaluates the role of the media in the development and protection of democracy. The first section of the study addresses the relationship between media and power within a theoretical framework. Media theories provide a robust foundation for understanding the social functions and ethical responsibilities of the journalism profession. In particular, critical media theories, which enable the questioning of power structures in journalism, are noteworthy in this context. The role of the media is not only to convey news, but it also plays a significant role in reproducing social inequalities or transforming the existing order. In the second section, the establishment and development process of the Ottoman press is examined from a historical perspective until the end of the Second Constitutional Era. In this section, the impact of the media on state decisions and social events, as well as its assumed role, is evaluated in detail. The research is structured around four main headings: the establishment of Ottoman press life, the press during the Tanzimat period, and press activities during the First and Second Constitutional Periods. This historical examination offers the opportunity to approach Ottoman press movements from a multifaceted perspective. The third section of the study examines the Sadây-ı Millet newspaper. In this context, the relationship between the media, power, and democracy is reviewed from a historical perspective, and the role of the Ottoman press in the early stages of this relationship is thoroughly evaluated.