Banka teminat mektubunda garanti borcunun sona erme halleri ve sona ermeye bağlı ortaya çıkabilecek sonuçlar
Termination of the guarantee obligation in a bank guarantee letter and the consequences that may arise from termination
- Tez No: 990844
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAZIM ALİ SONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Garanti, Garanti sözleşmesi, Kontrgaranti sözleşmesi, Teminat, Teminat mektupları, Guarantee, Guarentee contract, Counter-guarantee agreement, Letters of guarente
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın konusu yurt içi ve yurt dışı ticari ilişkilerde yaygın kullanıma sahip olan teminat mektuplarında bankanın muhataba karşı olan garanti borcunun sona ermesine ve teminat mektubunun iadesine odaklanmaktadır. Bu çalışma ile uygulamada teminat mektubu sebebiyle bankaların üstlendiği sorumluluğun hangi hallerde ve hangi anda sona erdiğinin tespit edilmesi ile bu konuda Yargıtay içtihatlarına yansıyan olaylar özelinde inceleme yapılarak Türk bankacılık ve hukuk uygulamasına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Yüksek mahkemenin bankaların hukuki sorumluluğuna ve teminat mektubu kurumuna bakışı ele alınmaya çalışılmış, aşağıda çalışma boyunca yer verilen kimi Yargıtay içtihatları eleştirilmiştir. Teminat mektubu sözleşmesi hakkında açıklamalar yapılırken milletlerarası unsurlu garanti ilişkilerinde sıklıkla uygulama alanına sahip olan Milletlerarası Ticaret Odası'nın URDG. 758 sayılı kurallarından kıyaslama yapılarak açıklamalar yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study focuses on the termination of a bank's guarantee obligation to the addressee and the return of the letter of guarantee, which is widely used in domestic and international commercial relations. This study aims to determine the circumstances and at what point banks' liability under letters of guarantee terminates in practice, and to contribute to Turkish banking and legal practice by examining the specific cases reflected in the Court of Cassation precedents on this matter. The study examines the Supreme Court's perspective on banks' legal liability and the institution of letters of guarantee, and critiques some of the Court of Cassation precedents cited throughout the study. Explanations on letter of guarantee agreements are made by making comparisons with Rules No. 758 of the International Chamber of Commerce (URDG), which is frequently applied in international guarantee relationships.