Yeni medyada seçim stratejilerinin göstergebilimsel temsili: 2024 yerel seçimlerinde Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu TikTok videoları üzerinden bir Barthes okuması
The semiotic representation of election strategies in new media: A Barthes reading of Murat Kurum and Ekrem İmamoğlu TikTok videos in the 2024 local elections
- Tez No: 990843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA NİL MUSTAFA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Yeni Medya, TikTok, Göstergebilim, Roland Barthes, 2024 Yerel Seçimleri, Political Communication, New Media, TikTok, Semiotics, Roland Barthes, 2024 Local Elections
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2024 Türkiye yerel seçim sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan iki ana aday olan Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum'un kişisel TikTok hesapları üzerinden yürüttükleri siyasal kampanya stratejilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma ile yeni medya platformlarının sunduğu imkânlar dahilinde siyasal liderlik temsillerinin nasıl inşa edildiğinin, görsel ve söylemsel stratejilerin seçmen algısına yönelik nasıl bir anlam ürettiğinin ortaya konulması hedeflenmektedir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi, Roland Barthes'ın göstergebilimsel çözümleme modeli (denotasyon, konotasyon ve mit) ile Jean Baudrillard'ın simülasyon kuramı üzerine kurgulanmıştır. Bu bağlamda TikTok videoları, yalnızca birer kampanya kaydı olarak değil aynı zamanda anlam, duygu ve ideolojik temsil üreten siyasal metinler olarak ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden göstergebilimsel analiz tekniği benimsenmiş, belirlenen tarih aralığında paylaşılan videolar; kadraj, beden dili, mekân ve renk gibi görsel öğeler ile hitabet, slogan ve ses kullanımı gibi işitsel/söylemsel öğeler üzerinden ayrıntılı bir çözüme tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda, her iki adayın da TikTok'un doğasına uygun olarak“samimiyet”,“doğallık”ve“halktan biri”imajını ön plana çıkardığı ancak görsel kodlar ve mit inşası bakımından farklı stratejiler izledikleri gözlemlenmiştir. İmamoğlu'nun videolarında daha çok“icraatçı ve dinamik başkan”mitinin pekiştirildiği, Kurum'un videolarında ise“çözüm odaklı ve güven veren devlet adamı”temsilinin baskın olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, sosyal medyada yürütülen siyasal kampanyaların giderek Amerikanlaşan bir yapıya büründüğünü göstermektedir. Bu süreçte siyasal içeriğin geri plana itilerek, siyasal liderlerin şahsi niteliklerinin ve başrol aktör olarak sunuldukları eğlenceli medya içeriklerinin öne çıktığı görülmektedir. Bu durum, klasik siyasal iletişim anlayışında demokrasilerin temel unsurlarından biri olan siyasal etkileşim, kamuoyu oluşturma ve demokratik tartışma kültürünün bu mecrada sürdürülemediğine işaret etmektedir. Siyasal iletişimin Amerikanlaşmasıyla birlikte TikTok üzerinden sunulan lider temsillerine dayalı kampanyaların, ürün tanıtım ve pazarlama kampanyalarına benzer biçimde kurgulandığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda siyasal liderlerin görsel ve işitsel olarak etkileyici içeriklerle sunulan“ürünlere”, vatandaşların ise“siyasal tüketicileri”ne indirgendikleri görülmektedir. Lider temsillerinde vurgulanan farklılıkların ise türdeş ürünlerin sunumlarındaki farklılaşmaya benzer şekilde, büyük ölçüde liderlerin kişisel ve ailesel temsilleri üzerinden kurulduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, lider imgesinin artık politik gerçekliğin bir yansıması olmaktan çıkarak, bizzat gerçekliğin kendisi gibi deneyimlenen bir simülasyon düzlemi içinde işlediği görülmektedir. Bu doğrultuda TikTok kampanya videoları, siyasal temsilin içerikten ziyade imaj üzerinden kurulduğu, hipergerçek bir siyasal iletişim alanına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct a comparative analysis of the political campaign strategies implemented by the two main candidates for the Istanbul Metropolitan Municipality Mayoralty in the 2024 Turkish local elections, Ekrem İmamoğlu and Murat Kurum, through their personal TikTok accounts. The research aims to reveal how political leadership representations are constructed within the opportunities offered by new media platforms and how visual and discursive strategies produce meaning for voter perception. The theoretical framework of the study is based on Roland Barthes' semiotic analysis model (denotation, connotation, and myth) and Jean Baudrillard's theory of simulation. In this context, TikTok videos are treated not only as campaign recordings but also as political texts that produce meaning, emotion, and ideological representation. The study adopted the semiotic analysis technique from qualitative research methods, and videos shared within the specified time frame were subjected to detailed analysis based on visual elements such as framing, body language, space, and color, as well as auditory/discursive elements such as rhetoric, slogans, and sound usage. The analysis revealed that both candidates emphasized the image of“sincerity,”“naturalness,”and“one of the people”in line with the nature of TikTok, but they pursued different strategies in terms of visual codes and myth-building. It was determined that İmamoğlu's videos reinforced the myth of the“action-oriented and dynamic mayor,”while Kurum's videos predominantly represented the image of a“solution-oriented and trustworthy statesman.”The findings show that political campaigns conducted on social media are increasingly taking on an Americanized structure. In this process, political content has been pushed into the background, while the personal qualities of political leaders and entertaining media content featuring them as leading actors have come to the fore. This situation indicates that political interaction, public opinion formation, and democratic debate culture, which are fundamental elements of democracies in the classical understanding of political communication, cannot be sustained in this medium. With the Americanization of political communication, it has been observed that campaigns based on leader representations presented on TikTok are structured similarly to product promotion and marketing campaigns. In this context, political leaders are seen as“products”presented with visually and aurally appealing content, while citizens are reduced to“political consumers.”It has been determined that the differences emphasized in leader representations are largely based on the personal and family representations of leaders, similar to the differentiation in the presentation of homogeneous products. Furthermore, it has been observed that the leader image no longer functions as a reflection of political reality but operates within a simulation plane that is experienced as reality itself. In this regard, TikTok campaign videos point to a hyperreal political communication space where political representation is constructed through image rather than content.