Proksimal pankreatikoduodenektomi yapılan hastalarda subjektif global değerlendirme (SGA) ve nütrisyon risk skoru (NRS-2002) kullanılarak yapılan beslenme durumu değerlendirilmesi ile pankreatikojejunostomi kaçağı arasındaki ilişkinin araştırılması
Research on the association between developing pancreatic fistula after proximal pancreaticoduodenectomy in patients with nutritional status assessed by nutrition risk score (NRS 2002) and subjective global assessment (SGA)
- Tez No: 990871
- Danışmanlar: PROF. DR. TARKAN ÜNEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pankreas cerrahisi, pankreatik fistül, nütrisyon skoru, hipoalbüminemi, komplikasyon, Pancreatic surgery, pancreatic fistula, nutrition score, hypoalbuminemia, complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Proksimal pankreatikoduodenektomi (PPD) yapılan hastalarda nütrisyon skorları kullanılarak belirlenen beslenme durumunun pankreatik fistüle (POPF) etkisini belirlemektir. Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Kasım 2022-Mayıs 2025 tarihleri arasında PPD yapılan 63 hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler prospektif olarak incelendi. Hastaların klinik özellikleri, NRS 2002 skoru, SGA skoru ve operasyon sırasında alınan serum albümin değeri bağımsız değişken; gelişen komplikasyonlar, POPF ve mortalite durumu bağımlı değişken olarak belirlendi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 63.65±12.87'ydi. Hastaların 37 (%58,7)'si erkek ve 26 (%41,3)'sı kadındı. 41 (%65) hastada çeşitli komplikasyonlar gözlendi. Bu komplikasyonların %39(n=16)'u CD>2 komplikasyondu. Pankreatik fistül hastaların %17,5(n=11)'inde görülürken; POPF B ve C fistül %8 (n=5) hastada gözlendi. Operasyon sırasında alınan albümin değerinin 2,64 g/dL'nin altında olması majör komplikasyonlarda anlamlı fark oluştururken; nütrisyon skorları komplikasyon gelişiminde ve POPF gelişiminde istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmadı. NRS 2002 ve SGA skorunun genel sağkalımda anlamlı fark oluşturduğu gözlendi. Sonuç: Malnütrisyon ve hipoalbüminemi majör komplikasyon gelişiminde ve genel sağkalımda önem arz etmektedir. Bu çalışmada pankreas kanseri gibi kanser kaşeksisinin sık görüldüğü hastalarda riskli grupları belirlemenin ve bu hastalara preoperatif beslenme desteği vermenin önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine the effect of nutritional status assessed using nutritional screening scores on the development of postoperative pancreatic fistula (POPF) in patients undergoing proximal pancreaticoduodenectomy (PPD). Methods: A total of 63 patients who underwent PPD at the Department of General Surgery, Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, between November 2022 and May 2025 were included in the study. Data were prospectively collected. Patients' clinical characteristics, Nutritional Risk Screening 2002 (NRS-2002) score, Subjective Global Assessment (SGA) score, and intraoperative serum albumin level were defined as independent variables, while postoperative complications, POPF, and mortality were defined as dependent variables. Result: The mean age of the patients was 63.65 ± 12.87 years; 37 patients (58.7%) were male and 26 (41.3%) were female. Postoperative complications were observed in 41 patients (65%), of which 39% (n = 16) were classified as Clavien–Dindo grade > 2 complications. Pancreatic fistula occurred in 17.5% (n = 11) of patients, while POPF grades B and C were observed in 8% (n = 5). An intraoperative serum albumin level below 2.64 g/dL was significantly associated with major postoperative complications, whereas nutritional scores did not show a statistically significant association with the development of postoperative complications or POPF. In contrast, both NRS-2002 and SGA scores were found to be significantly associated with overall survival. Conclusion Malnutrition and hypoalbuminemia play an important role in the development of major postoperative complications and overall survival. This study highlights the importance of identifying high-risk patients and providing preoperative nutritional support, particularly in patient populations such as those with pancreatic cancer, in whom cancer cachexia is frequently observed.