Monosit dağılım hacminin pankreas cerrahisi (proksimal pankreatikoduodenektomi) erken komplikasyonlarında prediktif ve prognostik faktör olarak değerlendirilmesi:retrospektif kohort çalışma
Evaluation of monocyte distribution width as a predictive and prognostic factor in early complications of pancreatic surgery (proximal pancreaticoduodenectomy): Retrospective cohort study
- Tez No: 896545
- Danışmanlar: PROF. DR. TARKAN ÜNEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: anastomoz kaçağı, cerrahi alan enfeksiyonu, CRP, komplikasyon, MDH, pankreas cerrahisi, pankreatik fistül, anastomotic leakage, surgical site infection, CRP, complication, MDW, pancreatic surgery, pancreatic fistula
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Proksimal pankreatikoduodenektomi sonrasında oluşan komplikasyonları öngörmede Monosit Dağılım Hacmini (MDH) diğer belirteçlerle karşılaştırmak ve prognoz üzerindeki rolünü belirlemektir. Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi biriminde 01.05.2021 ile 01.03.2024 tarihleri arasında PPD yapılan tüm hastalar (n=82) çalışmaya dahil edildi. Veriler retrospektif olarak toplandı. Komplikasyon durumu, anastomoz kaçağı, postoperatif pankreas fistülü (POPF) ve cerrahi alan enfeksiyonu bağımlı risk faktörleri olarak belirlendi. Hastaların klinikopatolojik özellikleri, komplikasyon riskini artırdığı literatürde belirtilen ve araştırılan risk faktörleri, ayrıca MDH, CRP, beyaz küre (BK), dren sonuçları değerlendirildi. Tek ve çok değişkenli analizler yapıldı. Anlamlı sonuçlar için ROC analizleri yapıldı. Bulgular: Toplam 82 hasta analiz edildi. Hastaların o Hastaların ortanca yaşı 64 (27-84) idi. Hastaların %59.8'i (n=49) erkek, %40.2'si (n=33) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 63.22'ydi. Median izlem süresi 11(0.5-34) aydı. 1 ve 2 yıllık sağ kalım oranları sırasıyla %70 ve %61'di. Hastaların %61'inde (n=50) çeşitli komplikasyonlar gözlemlendi. 19 hastada (%23.2) yüzeyel cerrahi alan enfeksiyonu, 5 hastada (%6.1) derin cerrahi alan enfeksiyonu, 16 hastada(%19.5) anastomoz kaçağı mevcuttu. 7 hastada(%8.5) hepatikojejunostomi(HJ) kaçağı, 6 hastada(%7.3) POPF B tipi kaçak ve 3 hastada(%3.7) POPF C tipi kaçak olduğu belirlendi. Dört bağımlı değişkeni predikte etmede MDH'nin sonuçları en az CRP kadar anlamlıydı ve daha erken dönemde bulgu vermişti. Sonuç: MDH'nin pankreas cerrahisi komplikasyonlarını belirleme ve prognozu göstermede anlamlı sonuç verdiği görülmüştür. MDH diğer biyokimyasal parametrelere göre belirli komplikasyonlarda daha erken ve daha anlamlı sonuçlar vermiştir. Bu nedenle MDH postoperatif komplikasyonlar açısından kullanılabilecek prediktif ve prognostik bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare Monocyte Distribution Width (MDW) with other markers in predicting complications after proximal pancreaticoduodenectomy and to determine its role on prognosis. Method: All patients (n=82) who underwent PPD between 01.05.2021 and 01.03.2024 in Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of General Surgery were included in the study. Data were collected retrospectively. Complication status, anastomotic leakage, postoperative pancreatic fistula (POPF), and surgical site infection were determined as dependent risk factors. The clinicopathological characteristics of the patients, the risk factors reported and investigated in the literature to increase the risk of complications, MDW, CRP, white blood cell count (WBC), and drain results were evaluated. Univariate and multivariate analyses were performed. ROC analyses were performed for significant results. Results: A total of 82 patients were analyzed. The median age of patients was 64 years (27-84). 59.8% (n=49) were male and 40.2% (n=33) were female. The mean age of the patients was 63.22 years. The median follow-up period was 11 months (range 0.5-34). The 1- and 2-year survival rates were 70% and 61%, respectively. Various complications were observed in 61% (n=50) of the patients. Superficial surgical site infections occurred in 26 patients (31.7%), deep surgical site infections in 7 patients (8.5%), anastomotic leakage in 16 patients (19.5%), hepaticojejunostomy (HJ) leakage in 7 patients (8.5%), POPF type B leakage in 6 patients (7.3%), and POPF type C leakage in 3 patients (3.7%). ROC analysis and multiple logistic regression analysis were performed for significant inflammatory markers. Finally, COX regression analysis was performed for risk factors and inflammatory markers by creating a model. The results of MDW were at least as significant as other parameters in predicting four dependent variables and provided findings at an earlier period. MDW differs from the other indicators in that it gives earlier findings for diagnosis. Conclusion: MDW was found to be significant in determining the complications and prognosis of pancreatic surgery. MDW provided earlier and more significant results in certain complications compared to other biochemical parameters. Therefore, MDW may serve as a predictive and prognostic parameter for postoperative complications.