RSV enfeksiyonu nedeniyle ayaktan ve hastaneye yatırılarak tedavi edilen çocuk hastaların klinik özellikleri, yatışa etki eden risk faktörleri ve tedavi maliyetinin analizi
  1. Tez No: 990899
  2. Yazar: MÜRÜVVET DAMLA BATMAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN GÜLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Respiratuvar sinsityal virüsleri, Sağlık hizmetleri maliyeti, Solunum yolları enfeksiyonları, Respiratory syncytial viruses, Health care costs, Respiratory tract infections
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç. Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) pozitif çocuklarda (1 ay–18 yaş) hastaneye yatışla ilişkili klinik/laboratuvar risk etmenlerini belirlemek; antibiyotik kullanımını ve ayaktan–yatarak tedavinin sağlık-ekonomik yükünü değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli kesitsel çalışmaya 1 Ekim 2022–1 Haziran 2024 arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi'nde multipleks PCR ile RSV pozitif saptanan 700 hasta (1 ay–18 yaş) dâhil edildi. Demografik özellikler, başvuru nedeni, klinik ve fizik muayene bulguları, laboratuvar bulguları, radyolojik bulgular, komorbiditeler, yatış ve yoğun bakım gereksinimi, uygulanan tedaviler ve maliyetler incelendi. Ayaktan ve yatarak izlenen olgular karşılaştırıldı; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Toplam 700 hastanın %58,3'ü erkekti. Yatış oranı %27,1 olup, yatan hastalar anlamlı olarak daha küçük yaştaydı (p<0,001). Komorbiditesi olanlarda yatış daha sıktı (%26,8 vs %17,1; p=0,004). Prematürite yatanlarda daha yüksekti (%25,8 vs %12,9; p<0,001); prematürite derecesi ile yatış arasında ek bir fark saptanmadı (p>0,05). Klinikte öksürük (%93,7; p=0,042), burun akıntısı/tıkanıklığı (%62,6; p<0,001) ve solunum sıkıntısı (%38,9; p<0,001) yatanlarda daha sıktı. Fizik muayenede takipne (%83,7), retraksiyon (%59,5) ve ral/ronküs (%77,4) oranları ile satürasyon düşüklüğü (%42) yatış grubunda belirgin yüksekti (her biri p<0,001). CRP yüksekliği yatanlarda daha yaygındı (%52,6 vs %10,4; p<0,001). Radyolojide retiküler (%49,5) ve infiltratif (%46,3) bulgular yatanlarda daha sık izlendi (p<0,001). Tedavide antibiyotik kullanımı yatanlarda daha yüksekti (%60,5; p<0,001) ve antibiyotik reçete edilenlerde beta-laktamlar baskındı (%73,9; p=0,003). İV steroid (%60,5; p<0,001) ve salbutamol/ventolin kullanımı (%88,9; p<0,001) da yatanlarda daha fazlaydı. Maliyet analizi, yatarak tedavide toplam maliyetin ayaktan izleme göre anlamlı derecede yüksek olduğunu gösterdi (p<0,001). Sonuç: Küçük yaş, prematürite, komorbidite varlığı, yüksek CRP ve patolojik radyoloji bulguları RSV'ye bağlı alt solunum yolu enfeksiyonlarında yatışla anlamlı ilişkilidir. Bu göstergeler, erken risk sınıflaması ve uygun kaynak kullanımını destekleyerek gereksiz antibiyotik reçetelemeyi ve maliyet yükünü azaltmaya yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To identify clinical and laboratory risk factors associated with hospitalization in children (1 month–18 years) with Respiratory Syncytial Virus (RSV) infection; and to evaluate antibiotic use as well as the healthcare and economic burden of outpatient versus inpatient management. Materials and Methods: This retrospective, single-center cross-sectional study included 700 patients (aged 1 month–18 years) diagnosed with RSV infection by multiplex PCR at Ankara Bilkent City Hospital, Children's Hospital, between October 1, 2022, and June 1, 2024. Demographic characteristics, reason for admission, clinical and physical examination findings, laboratory and radiological results, comorbidities, hospitalization and intensive care needs, treatments, and costs were analyzed. Outpatient and inpatient cases were compared, with p<0.05 considered statistically significant. Results. Of the 700 patients, 58.3% were male. The hospitalization rate was 27.1%, and hospitalized children were significantly younger (p<0.001). Hospitalization was more frequent in children with comorbidities (26.8% vs. 17.1%; p=0.004). Prematurity was higher among hospitalized patients (25.8% vs. 12.9%; p<0.001), though no significant difference was observed across degrees of prematurity (p>0.05). Clinically, cough (93.7%; p=0.042), nasal congestion/discharge (62.6%; p<0.001), and respiratory distress (38.9%; p<0.001) were more common in hospitalized children. On physical examination, tachypnea (83.7%), retractions (59.5%), and rales/wheezing (77.4%), along with oxygen desaturation (42%), were significantly more frequent in hospitalized cases (all p<0.001). Elevated CRP was also more common in hospitalized patients (52.6% vs. 10.4%; p<0.001). Radiological findings, including reticular (49.5%) and infiltrative (46.3%) changes, were more prevalent in the inpatient group (p<0.001).Regarding treatment, antibiotic use was higher among inpatients (60.5%; p<0.001), with beta-lactams predominating (73.9%; p=0.003). Intravenous steroids (60.5%; p<0.001) and salbutamol (88.9%; p<0.001) were also more frequently administered. Cost analysis demonstrated that total expenses were significantly higher for inpatient treatment compared with outpatient management (p<0.001). Conclusion: Younger age, prematurity, presence of comorbidities, elevated CRP, and pathological radiological findings are significantly associated with hospitalization in RSV-related lower respiratory tract infections. These parameters may facilitate early risk stratification and optimize resource utilization, thereby reducing unnecessary antibiotic prescriptions and the overall economic burden.