Nesne ilişkileri ve romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide karanlık kişilik özelliklerinin aracı rolünün incelenmesi
  1. Tez No: 990903
  2. Yazar: İSMAİL MERTCAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. NASTARAN OTARED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem nesne ilişkileri, İlişki Doyum İndeksi, Early phase object relations, Relationship Satisfaction Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, nesne ilişkileri değişkeni ile kişilerin halihazırda bulunan romantik ilişki doyumları arasındaki ilişkiyi ele alarak, bu ikisi arasındaki bağlantıda karanlık kişilik özelliklerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini 18 yaş ve üzeri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan 403 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılardan verilerin toplanması aşamasında, Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Bell Nesne İlişkileri ve gerçeği değerlendirme Ölçeği (BORRTI), İlişki Doyum İndeksi-16 ve Karanlık Üçlü Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılım gönüllülük esasına dayanmaktadır. Verilerin analizi için SPSS 27 ve LISREL 8.51 programları kullanılmış olup ölçüm araçlarının normal dağılıma uygunluğunu görebilmek için basıklık ve çarpıklık katsayıları incelenmiştir. Çalışmada iki aşamalı Yapısal Eşitlik Modeli ile veriler analiz edilmiştir. İlk aşamada, ölçüm araçlarının örneklem üzerindeki geçerliliği Ölçüm Modeli ile test edilmiştir ve ölçeklerin yapı geçerliliği incelenmiştir. İkinci aşamada, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılarak değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı etkiler analiz edilmiştir. Bu süreçte, karanlık kişilik özelliklerinin, nesne ilişkileri ile romantik ilişki doyumu arasındaki etkileşimde nasıl bir aracı değişken rolü oynadığı araştırılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, Nesne ilişkileri ve Romantik İlişki Doyumu arasında hipotez edildiği üzere bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu ilişkiye karanlık üçlü değişkeni eklendiğinde ise, karanlık üçlünün, nesne ilişkileri ve romantik ilişki doyumunda aracı değişken rolü bulunduğu belirlenmiştir. Nesne ilişkileri ve romantik ilişki doyumu arasında, karanlık üçlü -0.37 değerinde negatif yönde bir aracılık göstermektedir. Bu değer ile kısmi aracı değişken olarak değerlendirilebileceği söylenebilmektedir. Araştırma sonuçları, ilgili alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the relationship between object relations and individuals' satisfaction in ongoing romantic relationships, with a particular focus on the mediating role of dark personality traits. The sample consisted of 403 participants aged 18 and above, residing in the Turkish Republic of Northern Cyprus. Data were collected using the Socio-Demographic Information Form, the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORRTI), the Relationship Assessment Scale-16, and the Dark Triad Scale. Participation was voluntary. Statistical analyses were conducted using SPSS 27 and LISREL 8.51. To assess the normality of the measurement tools, skewness and kurtosis values were examined. The data were analyzed using a two-step Structural Equation Modeling (SEM) approach. In the first step, the Measurement Model was employed to test the construct validity of the measurement instruments within the sample. In the second step, SEM was used to examine the direct and indirect effects among the variables. Specifically, the study investigated whether dark personality traits served as a mediating variable in the relationship between object relations and romantic relationship satisfaction. The findings revealed a significant relationship between object relations and romantic relationship satisfaction, as hypothesized. Furthermore, when dark personality traits were included in the model, they were found to mediate this relationship. The Dark Triad had a negative mediating effect, with a coefficient of -0.37, indicating a partial mediation. The results were discussed in the context of existing literature.