Otomatik ve yarı otomatik tam kan işleme sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of automatic and semi-automatic whole blood processing systems
  1. Tez No: 990911
  2. Yazar: SİNAN DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELDA CÖMERT, PROF. DR. İSMAİL YAŞAR AVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan bileşenleri, tam otomatik sistem, yarı otomatik sistem, eritrosit konsantresi, trombosit konsantresi, taze donmuş plazma, Blood components, fully automated system, semi-automated system, red blood cell concentrate, platelet concentrate, fresh frozen plasma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
  12. Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
Özet
Amaç: Son yıllarda, kan bileşeni hazırlama süreçlerinde otomasyonun kullanımı; ürün kalitesini artırmak, değişkenliği azaltmak ve transfüzyon tıbbında laboratuvar verimliliğini geliştirmek açısından giderek daha fazla önem kazanmıştır. Bu gelişmeler, özellikle tam kanın bileşenlerine ayrılmasında kullanılan sistemlerin standardizasyonunu ve süreç güvenilirliğini ön plana çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı, tam otomatik (TO) ve yarı otomatik (YO) tam kan işleme sistemlerinin eritrosit konsantresi (EK), taze donmuş plazma (TDP) ve havuzlanmış trombosit konsantresi (TK) gibi kan bileşenlerinin kalite parametreleri ve işlem süreleri açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Tam otomatik sistem ile hazırlanmış 200 ünite eritrosit konsantresi (EK), 70 ünite 4'lü havuz trombosit konsantresi (TK), 29 ünite 6'lı havuz TK ve 50 ünite TDP çalışmaya dahil edildi. Yarı otomatik sistem ile hazırlanmış 200 ünite EK, 41 ünite 4'lü havuz TK, 59 ünite 6'lı havuz TK ve 50 ünite TDP alındı. Kan ürünlerinden ağırlık, hacim, hemoglobin, Hct, hemoliz, potasyum, eritrosit sayısı, trombosit sayısı, lökosit sayısı, pH, Faktör VIII gibi ilgili kan ürününün kalite parametreleri analiz edildi. Bulgular: Tam otomatik sistemle hazırlanan EK ünitelerinde hacim ve ağırlık değerleri yarı otomatik sisteme göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Eritrosit ürünlerinde hemoglobin ve hematokrit düzeyleri tam otomatik sistemde daha yüksek, hemoliz ve potasyum düzeyleri ise daha düşük saptanmıştır. Dörtlü TO havuz TK'nın hacmi 4'lü YO TK'ya göre yüksek bulunurken lökosit içeriği daha düşük bulunmuştur. Altılı TO havuz TK'nın hem hacim hem de trombosit sayısı, 6'lı YO havuz TK'ya göre daha yüksek bulunurken lökosit sayısı daha düşük, pH değerleri benzer bulunmuştur. TDP ünitelerinde faktör VIII düzeyleri açısından iki sistem arasında anlamlı fark bulunmamıştır. YO yöntemle hazırlanan TDP'ler ağırlık ve hacim olarak daha fazla saptanmıştır. İşlem süresi yönünden, tam otomatik sistemin tüm bileşenler için üretim süresini anlamlı derecede azalttığı belirlenmiştir. Sonuç: Tam otomatik tam kan işleme sisteminin, yarı otomatik sisteme kıyasla kan bileşenlerinde daha yüksek ürün verimi ve standart kalite sağladığı, işlem süresini kısalttığı ve laboratuvar verimliliğini artırdığı sonucuna varılmıştır. Bu sistemlerin rutin kullanımı, kan bileşeni üretiminde standardizasyon ve zaman yönetimi açısından önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, the use of automation in blood component preparation processes has gained increasing importance in improving product quality, reducing variability, and enhancing laboratory efficiency in transfusion medicine. These advancements have particularly emphasized the standardization and reliability of systems used for separating whole blood into its components. The aim of this study is to compare fully automated (FA) and semi-automated (SA) whole blood processing systems in terms of the quality parameters and processing times of blood components, including red blood cell concentrates (RCC), fresh frozen plasma (FFP), and pooled platelet concentrates (PPC). Materials and Methods: The study included 200 units of RCC, 70 units of 4-pool PPC, 29 units of 6-pool PPC, and 50 units of FFP prepared by the fully automated system, and 200 units of RCC, 41 units of 4-pool PPC, 59 units of 6-pool PPC, and 50 units of FFP prepared by the semi-automated system. Quality control parameters specific to each component, such as weight, volume, hemoglobin (Hb), hematocrit (Hct), hemolysis rate, potassium, erythrocyte count, platelet count, leukocyte count, pH, and Factor VIII activity were analyzed. Results: RCC units prepared with the FA system had significantly higher volume and weight compared to the SA system. Hb and Hct levels were higher, whereas hemolysis and potassium levels were lower in the FA group. The 4-pool PPCs produced by the FA system had greater volume and lower leukocyte content than those from the SA system. Similarly, 6-pool PPCs prepared with the FA system had higher volume and platelet count but lower leukocyte count, with comparable pH levels. No statistically significant difference was observed between systems regarding Factor VIII activity in FFP units; however, FFP prepared with the SA system had higher volume and weight. The total processing time was significantly shorter for all components in the FA system compared to the SA system. Conclusion: The fully automated whole blood processing system provided higher product yield, more consistent quality, and reduced processing times compared with the semi-automated system. Routine use of fully automated systems may enhance standardization, efficiency, and time management in blood component production.