Genç basketbolcuların basketbol branşına karşı tutumlarının akademik öz yeterlik ile arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between young basketball players' attitudes towards basketball and academic self- efficacy
- Tez No: 990910
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ÖZMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, genç basketbolcuların basketbol branşına karşı tutumlarının akademik öz yeterlik ile arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma literatür taraması ve uygulama bölümlerinden oluşturulmuştur. Literatür araştırması kapsamında öğrencilerin basketbola olan tutumları ve akademik öz yeterlik konuları ele alınmıştır. İlişkisel tarama modeli uygulanan araştırmada uygulama bölümüne gelindiğinde araştırma grubunu Tekirdağ ilinde bulunan basketbol okullarındaki 276 erkek, 146 kadın sporcu oluşturmaktadır. Araştırma için gerekli verilerin elde edilmesi kapsamında sporculara ölçek yöntemi uygulanmıştır. Ölçek formunun ilk bölümünde sporcuların demografik değişkenlerine yönelik genel bilgiler soruları sorulmuş, ikinci bölümde ise Morgan ve Jinks'in (2003) geliştirdiği, Öncü'nün 2012 yılında Türkçe' ye uyarladığı“Akademik Özyeterlik Ölçeği”ve Öncü ve ark. (2015) tarafından geçerlilik güvenirlilik çalışması yapılan“Basketbol Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda sporcuların genç basketbolcuların basketbol tutumu ile akademik öz yeterlikleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Genç basketbolcuların basketbola olan tutumları arttıkça akademik öz yeterliklerinin artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the attitudes of young basketball players towards basketball and their academic self-efficacy. The research was composed of literature review and application sections. Within the scope of the literature review, students' attitudes towards basketball and academic self- efficacy issues were discussed. In the study where the relational screening model was applied, when it came to the application part, the research group consisted of 276 male and 146 female athletes in basketball schools in Tekirdağ province. The scale method was applied to the coaches within the scope of obtaining the necessary data for the research. In the first part of the scale form, general information questions regarding the demographic variables of the athletes were asked, and in the second part, the“Academic Self- Efficacy Scale”developed by Morgan and Jinks (2003) and adapted to Turkish by Öncü in 2012, and the“Basketball Attitude Scale”whose validity and reliability study was conducted by Öncü et al. (2015) were applied. As a result of the research, a significant relationship was found between the young basketball players' attitudes towards basketball and their academic self-efficacy. It was concluded that as the young basketball players' attitudes towards basketball increased, their academic self-efficacy increased.