Propolis ile desteklenmiş aronya kombuchanın metabolik sağlık üzerindeki antidiyabetik etkilerinin ve biyoyararlanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the antidiabetic effects and bioavailability of propolis-enriched aronia kombucha on metabolic health
- Tez No: 990916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYDİ YIKMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Fermente çay, Aronya, Biyoyararlanım, Diyabet, Antioksidan, Fermented tea, Aronia, Bioavailability, Diabetes, Antioxidant
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı daha önce literatürde yer almamış olan propolis destekli aronya çayı ile fermente edilmiş kombuchanın optimizasyonunu sağlayarak fonksiyonel, fermente bir içecek elde etmektir. Geleneksel kombucha üretiminde kullanılan siyah çaya alternatif olarak aronya çayı tercih edilmiş ve propolis ilavesinin fermentasyon süreci ile biyokimyasal parametreler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada toplam fenolik madde (TPC), toplam flavonoid madde (TFC), antioksidan kapasite (DPPH), renk analizi, in vitro biyoyararlanım ve antidiyabetik aktiviteler değerlendirilmiştir. Propolis ile desteklenmiş aronya çayı kombuchasının hem biyoaktif bileşik içeriği hem de biyolojik aktiviteleri açısından daha üstün özellikler sergilediği; bu nedenle fonksiyonel gıda geliştirme çalışmalarında önemli bir aday olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to obtain a functional fermented beverage by optimizing propolis-enriched aronia tea kombucha, which has not previously been reported in the literature. Aronia tea was preferred as an alternative to black tea traditionally used in kombucha production, and the effects of propolis supplementation on the fermentation process and biochemical parameters were examined. Total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), antioxidant capacity (DPPH), color analysis, in vitro bioavailability, and antidiabetic activities were evaluated in the study. It was determined that propolis-enriched aronia tea kombucha exhibited superior properties in terms of both bioactive compound content and biological activities; therefore, it represents a promising candidate for use in functional food development studies.