Sularda krom (VI) nın giderimi ve geri kazanımı için iyon değiştirici kullanımı
Use of ion exchanger for removal and recovery of chromium (VI) from water
- Tez No: 990931
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR AYDIN, DR. AYŞE ELİF ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hekzavalent Krom, Adsorpsiyon, Amberlite IRA 402, Anyon Değiştirici Reçine, Endüstriyel Atıksu, Granüler Aktif Karbon, Hexavalent Chromium, Adsorption, Amberlite IRA 402, Anion Exchange Resin, Industrial Wastewater, Granular Activated Carbon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel atıksularda önemli bir ağır metal kirleticisi olan hekzavalent krom [Cr(VI)], toksik ve genetik yapıyı değiştirme potansiyeline sahip olması nedeniyle çevre ve insan sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturmaktadır. Bu çalışmada, kuvvetli bazik anyon değiştirici reçine Amberlite IRA 402 kullanılarak Cr (VI) iyonlarının giderimi araştırılmıştır. Deneyler kesikli yöntemle gerçekleştirilmiş ve Cr (VI) gideriminin temas süresi, pH ve adsorbent konsantrasyonuna bağlı olduğu gözlemlenmiştir. Optimum koşullarda, 100 mg/L başlangıç konsantrasyonu ve 0.15 g/100 mL adsorbent için denge süresi 12 dakika olarak belirlenmiş, Lagergren hız sabitinin 0.250 dk⁻¹ olduğu saptanmıştır. pH değerinin giderim üzerinde büyük bir etkisi olduğu, pH 3.50'de maksimum adsorpsiyon kapasitesinin 132.63 mg/g olduğu, ancak pH değerinin 7.50'ye yükselmesiyle bu kapasitenin azaldığı bulunmuştur. Rejenerasyon deneylerinde NaCl çözeltisi kullanılmış, konsantrasyon ve hacim arttıkça giderim veriminin de yükseldiği tespit edilmiştir. Yapay yer altı suyu ile yapılan deneylerde, çözeltideki diğer iyonların rekabeti nedeniyle Cr (VI) giderim kapasitesi 33.22 mg/g'ye düşmüştür. Ayrıca, granüler aktif karbon ile yapılan karşılaştırmalarda, Amberlite IRA 402 iyon değiştirici reçinesinin Cr (VI) giderim kapasitesinin granüler aktif karbona kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hexavalent chromium [Cr (VI)], a significant heavy metal pollutant in industrial wastewater, poses serious environmental and health risks due to its toxicity and genetic alteration potential. In this study, the removal of Cr (VI) ions was investigated using the strong basic anion exchange resin Amberlite IRA 402. Batch experiments were conducted to evaluate the effects of contact time, pH, and adsorbent concentration on Cr (VI) removal. Under optimal conditions, the equilibrium time for an initial concentration of 100 mg/L Cr (VI) and an adsorbent concentration of 0.15 g/100 mL was determined to be 12 minutes, with a Lagergren rate constant of 0.250 min⁻¹. It was observed that pH significantly influenced Cr (VI) removal, with the maximum adsorption capacity recorded as 132.63 mg/g at pH 3.50. However, the removal efficiency decreased as the pH increased to 7.50. Regeneration experiments using NaCl solution demonstrated that increasing the concentration and volume of NaCl enhanced the chromium removal efficiency. Experiments conducted with synthetic groundwater revealed that the presence of competing ions reduced the Cr (VI) removal capacity to 33.22 mg/g. Furthermore, comparative experiments with granular activated carbon showed that the Cr (VI) removal capacity of Amberlite IRA 402 ion exchange resin was superior to that of granular activated carbon.