Transkateter aortik kapak implantasyonu yapılan hastalarda pan immun inflamasyon değeri ve Monosit/HDL-Kolesterol oranının kontrast nefropati gelişimi riskine etkisi
The effect of pan-immune inflammation value and Monocyte/HDL-Cholesterol ratio on the risk of contrast-induced nephropathy in patients undergoing transcatheter aortic valve implantation
  1. Tez No: 990930
  2. Yazar: MUSTAFA ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA TOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aort Darlığı, İnflamasyon, Kontrast Nefropati, Monosit/HDL- Kolesterol Oranı, Pan-İmmün İnflamasyon Değeri, Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu, Aort kapak stenozu, Kolesterol-HDL, Kontrast maddeler, Monositler, Aortic stenosis, Contrast-Induced Nephropathy, Inflammation, Monocyte/HDL-Cholesterol Ratio, Pan-Immune Inflammation Value, Transcatheter Aortic Valve Implantation, Aortic valve stenosis, Cholesterol-HDL, Contrast media, Monocytes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ciddi aort kapak darlığı nedeniyle Transkateter Aortik Kapak İmplantasyonu (TAVİ) uygulanan hastalarda, işlem öncesi hesaplanan Pan-İmmün İnflamasyon Değeri (PIV) ve Monosit/Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein- Kolesterol (HDL-K) oranının, işlem sonrası kontrast ilişkili nefropati (KİN) gelişimini öngörmedeki rolünü belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde, güncel kılavuzlara uygun olarak Haziran 2019–Ocak 2024 tarihleri arasında ciddi aort darlığı nedeniyle Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu (TAVİ) uygulanan 18 yaş ve üzeri ardışık 384 hasta tarandı. Toplam 68 hasta çalışma dışı bırakıldı (eksik veri, n=37; kronik hemodiyaliz, n=14; periprosedürel aktif enfeksiyon, n=6; bilinen malignite, n=6; ve periprosedürel mortalite, n=5) ve nihai analiz 316 hasta üzerinden gerçekleştirildi. Hastaların yaşları 55 ile 94 yıl arasında değişmekte olup ortalama 76,2 ± 7,2 yıldır. Çalışma retrospektif ve gözlemsel olarak tasarlandı. Hastalar, işlem sonrası KİN gelişenler ve gelişmeyenler olarak iki gruba ayrıldı. KİN tanımı, kontrast madde maruziyetinden 48-72 saat sonra serum kreatinin değerinde bazal değere göre ≥ %25 veya mutlak 0,5 mg/dL artış olarak kabul edildi. Gruplar arasında PIV ve Monosit/HDL-K oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 316 hastanın 68'inde (%21,5) KİN gelişti. KİN gelişen grupta Diabetes Mellitus ve kalp yetersizliği sıklığı ile monosit, hs-CRP, PIV ve MHR düzeyleri, KİN gelişmeyen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p<0,05). Bazal GFR ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ise KİN grubunda anlamlı olarak daha düşüktü. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak hem yüksek MHR (OR: 1.450, %95 GA: 1,140–2,111, p=0,023) hem de yüksek PIV (OR: 1,312, %95 GA: 14 1,101–2,022, p=0,030) düzeylerinin KİN gelişimi için bağımsız birer öngördürücü olduğu belirlendi. ROC analizi, her iki indeksin de KİN gelişimini öngörmede anlamlı tanısal güce sahip olduğunu gösterdi. Sonuç: TAVİ uygulanan hastalarda işlem öncesi hesaplanan yüksek PIV ve Monosit/HDL-K oranı, kontrast ilişkili nefropati gelişimi için bağımsız ve güçlü öngördürücülerdir. Bu indeksler, risk altındaki hastaları belirlemede kullanılabilecek önemli, maliyet etkin ve ulaşılabilir biyobelirteçlerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the role of pre-procedural Pan-Immune Inflammation Value (PIV) and Monocyte/High-Density Lipoprotein-Cholesterol (HDL-C) ratio in predicting the development of contrast-induced nephropathy (CIN) in patients undergoing Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) for severe aortic stenosis. Materials and Methods: At Ankara Bilkent City Hospital Cardiology Clinic, 384 consecutive patients aged ≥18 years who underwent Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) for severe aortic stenosis between June 2019 and January 2024 were screened in accordance with current guidelines. A total of 68 patients were excluded (missing data, n=37; chronic hemodialysis, n=14; active periprocedural infection, n=6; known malignancy, n=6; and periprocedural mortality, n=5), leaving 316 patients for the final analysis. Patients' ages ranged from 55 to 94 years, with a mean age of 76.2 ± 7.2 years. The study was designed as a retrospective, observational study. Patients were divided into two groups: those who developed contrast-induced nephropathy (CIN) after the procedure and those who did not. CIN was defined as an increase in serum creatinine of ≥25% from baseline or an absolute increase of ≥0.5 mg/dL within 48–72 hours after contrast exposure. The Pan-Immune Inflammation Value (PIV) and Monocyte/HDL-Cholesterol ratio were compared between the groups. Results: Contrast-induced nephropathy (CIN) developed in 68 (21.5%) of the 316 patients included in the study. The prevalence of Diabetes Mellitus and heart failure, as well as monocyte, hs-CRP, PIV, and MHR levels, were significantly higher in the CIN group compared to the non-CIN group (p<0.05). Conversely, baseline GFR and left ventricular ejection fraction were significantly lower in the CIN group. 16 Multivariate logistic regression analysis identified both high MHR (OR: 1.450, 95% CI: 1.140–2.111, p=0.023) and high PIV (OR: 1.312, 95% CI: 1.101–2.022, p=0.030) as independent predictors of CIN development. ROC analysis demonstrated that both indices had significant diagnostic value in predicting CIN. Conclusion: High pre-procedural PIV and Monocyte/HDL-C ratio are independent and strong predictors of contrast-induced nephropathy development in patients undergoing TAVI. These indices are important, cost-effective, and accessible biomarkers for identifying patients at risk.