Renal iskemi ve reperfüzyon sonrası akut böbrek hasarından korumada pirfenidon ve nintedanib'in etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of pirfenidon and nintedanib in protecting against acute renal injury after renal ischemia and reperfusion
- Tez No: 990959
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT HUDDAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Renal iskemi reperfüzyon hasarı, pirfenidon, nintedanib, Renal ischemia-reperfusion injury, pirfenidone, nintedanib
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma rat deney modelinde gerçekleştirilmiş olup renal iskemi ve reperfüzyon hasarı sonrası akut böbrek hasarından korumada pirfenidon ve nintedanib'in etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Wistar albino cinsi 8-12 haftalık, ortalama 250-300 gr, 40 erkek rat kullanılmıştır. Grupların her biri 8 rattan oluşacak olup ratlar gruplara rastgele dağıtılmıştır.Bu çalışmada 5 farklı grup planlanmıştır. Grup 1(n=8) : Kontrol grubudur. Grup 2(n=8): sadece renal iskemi ve reperfüzyon hasarı oluşturulmuştur. Grup 3(n=8): plasebo grubudur. Grup 4(n:8): iskemiden 24 saat önce 50 mg/kg/gün nintedanib verilmiştir. Grup 5(n:8): iskemiden 24 saat önce 700 mg/kg/gün pirfenidon verilmiştir. Nefrektomi materyallerinin histopatolojik incelemesinde TNFα, VEGF ve TGF-β immünohistokimyasal kitler kullanılmıştır. Ratların kalbinden alınan kan örneklerinden ise supernatanlardan total antioksidan düzeyi (TAS), total oksidan düzeyi (TOS) ölçümleri, serum üre, potasyum ve kreatinin ölçümleri ve ELİSA yöntemi ile FGF ölçümü yapılmıştır. Sonuçların istatistiksel analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada renal iskemi-reperfüzyon modelinde pirfenidon ve nintedanibin terapötik etkileri kapsamlı biçimde incelenmiştir. Üre ve kreatinin düzeyleri İ/R uygulanan gruplarda belirgin yükselmiştir. Oksidatif stres göstergeleri (TAS, TOS, OSI) arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Biyokimyasal olarak nintedanibin FGF düzeylerini anlamlı şekilde azalttığı, pirfenidonun ise VEGF ekspresyonunu artırdığı belirlenmiştir. Histolojik incelemelerde İ/R uygulanmış gruplarda spongiofibrozis, kast oluşumu ve tübüler hasar belirgin olarak artmış; tedavi gruplarında sayısal bir gerileme olmasına karşın bu değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmamıştır. Sonuç: bu çalışmanın bulguları, pirfenidonun renal İ/R hasarında histolojik koruma ve inflamasyonun baskılanması açısından nintedanibe kıyasla daha üstün bir potansiyele sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This experimental rat study aimed to compare the effectiveness of pirfenidone and nintedanib in preventing acute kidney injury following renal ischemia-reperfusion (I/R) injury. Materials and Methods: A total of 40 male Wistar albino rats, 8–12 weeks old and weighing 250–300 g, were used. Each group consisted of eight rats, and the animals were randomly assigned to the groups. Five groups were designed: Group 1 (n=8), control; Group 2 (n=8), I/R only; Group 3 (n=8), placebo; Group 4 (n=8), nintedanib 50 mg/kg/day administered 24 hours before ischemia; Group 5 (n=8), pirfenidone 700 mg/kg/day administered 24 hours before ischemia. TNF-α, VEGF, and TGF-β immunohistochemical kits were used for the histopathological evaluation of nephrectomy specimens. Blood samples obtained from the rats' hearts were used to measure total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), serum urea, potassium, creatinine levels, and fibroblast growth factor (FGF) by ELISA. Statistical analyses were performed for all parameters. Results: In this study, the therapeutic effects of pirfenidone and nintedanib in a renal I/R model were comprehensively evaluated. Urea and creatinine levels markedly increased in the I/R groups. No significant differences were observed in oxidative stress markers (TAS, TOS, OSI). Biochemically, nintedanib significantly reduced FGF levels, whereas pirfenidone increased VEGF expression. Histologic examination revealed increased spongiofibrosis, cast formation, and tubular injury in I/R groups; although treatment groups showed numerical improvement, these differences did not reach statistical significance. Conclusion: The findings of this study suggest that pirfenidone may possess a superior potential compared with nintedanib in terms of histological protection and suppression of inflammation in renal I/R injury.