Primer siliyer diskinezili çocuk hastalarda ağız diş sağlığı ile ilgili faktörlerin incelenmesi
Assessment of oral health status of children with primary ciliary dyskinesia
  1. Tez No: 991052
  2. Yazar: EZGİ KAZANCI ÖZTUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERTAÇ PEKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Primer Siliyer Diskinezi, oksidatif stres, tükürük biyobelirteçleri, POQL, çocuklarda ağız sağlığı, Primary Ciliary Dyskinesia, oxidative stress, salivary biomarkers, POQL, pediatric oral health
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Primer Siliyer Diskinezi (PSD) tanılı çocuklarda ağız ve diş sağlığının değerlendirilmesi, tükürükteki biyokimyasal parametrelerin (tükürük akış hızı, pH, LPO, GSH, SOD, TAS, TOS, OSI) incelenmesi ve POQL (çocuklarda ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi) ölçeğiyle ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Polikliniği'nden PSD tanılı 40 çocuk ve Diş Hekimliği Fakültesi'nden 40 sağlıklı çocuk olmak üzere toplam 80 birey ve velileri dâhil edilmiştir. Katılımcıların ağız-diş muayeneleri yapılmış, POQL formu uygulanmış ve uygun koşullarda alınan tükürük örneklerinde ilgili parametreler analiz edilmiştir. Veriler SPSS v.25 ile değerlendirilmiş, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: DMFT skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). BEWE skorları değerlendirildiğinde, PSD grubunda dental erozyon bulguları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). PSD grubunda POQL, gingival indeks ve plak indeks skorları sağlıklı gruba göre anlamlı olarak yüksektir (p<0,001). Tükürük pH düzeyi PSD grubunda daha düşük (p<0,001), tükürük akış hızı farkı istatistiksel olarak sınırda anlamsızdır (p=0,051). LPO, TOS ve OSI seviyeleri PSD grubunda anlamlı olarak yüksek, GSH düzeyi düşük bulunmuştur (p<0,05). TAS ve SOD açısından fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: PSD'li çocuklarda ağız-diş sağlığı parametrelerinde ve tükürük kaynaklı oksidatif stres göstergelerinde belirgin değişiklikler tespit edilmiştir. Bu nedenle koruyucu diş hekimliği uygulamalarına ağırlık verilmeli ve çocuk göğüs hastalıkları ile diş hekimliği alanları arasında multidisipliner iş birliği sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the oral and dental health of children diagnosed with Primary Ciliary Dyskinesia (PCD), investigate salivary biochemical parameters (salivary flow rate, pH, LPO, GSH, SOD, TAS, TOS, OSI), and compare their oral health-related quality of life with healthy peers using the POQL (The Pediatric Oral Health-Related Quality of Life) scale. Materials and Methods: The study included 40 children diagnosed with PCD from Marmara University Pediatric Pulmonology Outpatient Clinic and 40 healthy peers from the Faculty of Dentistry, along with their caregivers. All participants underwent oral examinations, and the POQL form was completed by caregivers. Saliva samples were collected under appropriate conditions, and related parameters were analyzed. Data were evaluated using SPSS v.25, with p<0.05 considered statistically significant. Results: There was no significant difference in DMFT scores between groups (p>0.05). However, BEWE scores were significantly higher in the PCD group, indicating increased dental erosion (p<0.05). POQL, gingival index, and plaque index scores were significantly higher in the PCD group (p<0.001). Salivary pH was significantly lower (p<0.001), while salivary flow rate difference was marginally non-significant (p=0.051). LPO, TOS, and OSI levels were significantly elevated, and GSH levels were significantly reduced in the PCD group (p<0.05). No significant differences were found for TAS and SOD (p>0.05). Conclusion: Children with PCD exhibit notable alterations in oral health and salivary oxidative stress markers. Preventive dental care should be prioritized, and multidisciplinary collaboration between pediatric pulmonologists and dental professionals is recommended.