Sıçanlarda streptozotosin nedenli diyabet modelinin ovaryum histomorfolojisi, insülin sinyal yolağı ve oksidatif stres üzerine etkilerinin araştırılması: Kersetinin terapötik değeri
Investigation of the effects of streptozotocin-induced diabetes on ovarian histomorphology, insulin signaling pathway, and oxidative stress in rats: The therapeutic potential of quercetin
- Tez No: 991053
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRŞİDE AYŞE DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eczacılık ve Farmakoloji, Nutrition and Dietetics, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antidiyabetikler, Laboratuvarlar, İlaç veriş-oral, Laboratories, Administration-oral
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Analizleri ve Beslenme Bilim Dalı
Özet
Tip 2 Diabetes mellitus (T2DM), kronik hiperglisemiye bağlı metabolik ve hormonal dengesizlikler yoluyla çok sayıda organda hasara neden olurken, dişi reprodüktif sistemde folikül gelişimi, hormonal düzen ve üreme fizyolojisini de olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, dişi sıçanlarda nikotinamid + streptozotosin (STZ) nedenli T2DM'ye bağlı meydana gelen metabolik bozukluklar ve üreme sistemi komplikasyonları üzerine kersetinin potansiyel iyileştirici etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, sıçanlar; kontrol, Diabetes mellitus, gliklazid, kersetin ve gliklazid+kersetin olmak üzere beş gruba ayrılmıştır; kontrol grubu dışındaki gruplara, T2DM modeli uygulanmıştır. Diyabet grubunda glisemik ve lipit parametrelerinde belirgin artış; insülin seviyesinde ise düşüş saptanmıştır. Gliklazid + kersetin grubunda, serum glisemik ve lipit profili yansıtan parametrelerin düzenlendiği görülmüştür. Diyabet nedenli azalan AMH düzeyinin, kersetin grubunda anlamlı olarak artması dikkati çekici bir bulgu olmuştur. Ayrıca, tedavi uygulamalarının bozulmuş östrus siklusunu düzenleyici etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Ovaryum oksidatif stres belirteçlerinin diabetes mellitus grubunda arttığı; kersetin uygulamasının bu parametreleri modüle ederek antioksidan savunmayı güçlendirdiği görülmüştür. Diabetes mellitus grubuna ait pankreas, ovaryum ve uterus dokularında belirgin histopatolojik değişiklikler izlendiği ve kersetin uygulamasının bu parametrelerde anlamlı bir iyileşme sağladığı ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, ovaryum dokusu insülin sinyal yolağının (İnsülin Reseptör Substratı-1, Protein Kinaz B, Memelilerde Rapamisin Hedefi, Forkhead Box Transkripsiyon Faktörü O3a) diyabete bağlı olarak bozulduğu, kersetin uygulamasının ise düzenleyici etkiler gösterdiği dikkati belirlenmiştir. Sonuç olarak, kersetinin T2DM'ye bağlı metabolik ve hormonal düzensizlikler; pankreas, ovaryum ve uterus dokularındaki histopatolojik değişiklikler; ovaryum dokusu oksidatif stresi artışı ve insülin sinyal yolağı bozukluğuna karşı belirgin iyileştirici etkiler gösterdiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) is a complex metabolic disorder characterized by chronic hyperglycemia, leading to impaired metabolic and hormonal homeostasis as well as structural and functional damage in multiple organs. Among its complications, adverse effects on the female reproductive system are also prominent, with significant disruptions in follicular development, hormonal regulation and overall reproductive physiology. In this study, the potential ameliorative effects of quercetin on metabolic disturbances and reproductive system complications induced by nicotinamide+streptozotocin (STZ)-mediated T2DM in female rats were investigated. For this purpose, animals were assigned to five groups: control, diabetes mellitus, gliclazide, quercetin and gliclazide+quercetin; all groups except the control received the T2DM induction protocol. In the diabetes group, a marked increase in glycemic and lipid parameters and a decrease in insulin levels were observed. The gliclazide+quercetin group showed improved regulation of serum glycemic and lipid profile parameters. Notably, the diabetes-related decrease in AMH levels was significantly reversed in the quercetin group. In addition, treatment interventions demonstrated regulatory effects on disrupted estrous cycles. Ovarian oxidative stress markers were elevated in the diabetes group, whereas quercetin administration modulated these parameters and enhanced antioxidant defense. Pronounced histopathological alterations were detected in the pancreas, ovary and uterus tissues of the diabetic group, and quercetin treatment provided significant improvement in these parameters. Furthermore, diabetes-induced alterations in ovarian insulin signaling pathways (Insulin Receptor Substrate-1, Protein Kinase B, Mechanistic Target of Rapamycin and Forkhead Box Transcription Factor O3a) were identified, while quercetin displayed regulatory and restorative effects on these signaling components. In conclusion, quercetin appears to exert notable therapeutic effects against T2DM-associated metabolic and hormonal disturbances, histopathological deterioration in pancreatic, ovarian and uterine tissues, increased ovarian oxidative stress and impairments in insulin signaling pathways.