Turizm rehberliği eğitimi alan lisans öğrencilerinin mesleğe bakış açıları ve sektördeki beklentilerinin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A research towards evaluating the professional perspectives of undergraduate students taking tourism guidance education and their expectations in the sector
- Tez No: 991098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ATAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm eğitimi, Tourism, Tourism education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Turizm Rehberliği lisans öğrencilerinin mesleğe bakış açıları ile sektör beklentilerini değerlendirmek ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılarak yürütülen çalışmada, Türkiye genelinde farklı üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümlerinde öğrenim gören 1. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 400 kişilik bir örneklem grubuna anket uygulanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, öğrencilerin mesleğe yönelik genel tutumlarının olumlu olduğunu; ancak sektördeki çalışma koşulları, istihdam güvencesi ve ücret beklentilerinin bu tutumları etkileyebildiğini göstermektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine, cinsiyetlerine, sektörde deneyim yaşayıp yaşamadıklarına ve bölümü tercih etme nedenlerine göre sektör beklentileri ve mesleğe bakış açıları arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin mesleki bağlılık düzeylerinin eğitim süreci boyunca değişim gösterdiği ve staj gibi deneyimsel süreçlerin bu tutum üzerinde belirleyici olduğu görülmüştür. Elde edilen veriler, turist rehberliği eğitiminin yalnızca teorik değil, aynı zamanda sektörel gerçeklikleri ve öğrenci beklentilerini de gözeterek yeniden yapılandırılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, araştırma bulgularının eğitim programlarının geliştirilmesi ve sektör-üniversite iş birliğinin güçlendirilmesi açısından yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate undergraduate Tourism Guidance students' perspectives on the profession and their expectations regarding the tourism sector, as well as to examine the relationship between these variables. The study was conducted using a descriptive survey design, one of the quantitative research methods. Data were collected through a questionnaire administered to a sample of 400 first- and fourth-year students enrolled in Tourism Guidance departments at various universities across Türkiye. The findings indicate that students generally hold positive attitudes toward the tourism guiding profession; however, factors such as working conditions within the sector, job security, and salary expectations have a significant influence on these attitudes. Statistically significant differences were identified in students' professional perspectives and sector expectations based on class level, gender, prior industry experience, and reasons for choosing the department. Additionally, the results reveal that students' levels of professional commitment change throughout the educational process, with experiential components such as internships playing a decisive role in shaping these attitudes. The findings suggest that tourism guiding education should be restructured not only to emphasize theoretical knowledge but also to take into account sectoral realities and student expectations. In this context, the results of the study are expected to provide guidance for the development of educational curricula and the strengthening of university–industry collaboration.