Turist rehberliği öğrencilerinin engelli bireylere yönelik turist rehberliği alanında uzmanlaşmaya bakış açıları
Tourism guiding students' perspectives on specializing in accessible tourism guiding
- Tez No: 991100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ATAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Engelliler turizmi, Sorumlu turizm, Handicappeds tourism, Responsible tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Turizm Rehberliği Bölümü son sınıf öğrencilerinin Gül (2019)'ün literatüre katmış olduğu“Engelli Turist Rehberliği”'ne yönelik bakış açılarını, bilgi düzeyleri ve uzmanlaşma isteklerini incelemek amacıyla yazılmıştır. Tezde, öğrencilerin engelli birey kavramını çoğunlukla fiziksel engellilikle sınırlı tuttuğu; görme, işitme, zihinsel ve psikososyal engellere dair farkındalıklarının sınırlı olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin çoğu, engelli bireylerle ilgili teorik ve uygulamalı eğitimlerinin olmadığını ve bunun mesleki yeterliliklerini olumsuz etkileyebileceğini ifade etmiştir. Bu kavramın çoğu öğrenci tarafından doğru algılanmış olsa da yeni bir söylem oluşturulması gerektiği çünkü kavramın söyleminde bir mantık karmaşası yaşattığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin, uzmanlaşma alanı konusunda istekli olduklarını belirtmelerine rağmen, bilgi ve deneyim eksikliği nedeniyle iyi niyetli ama hazırlıksız oldukları gözlenmiştir. İşaret dili, alternatif iletişim yöntemleri ve empati temelli hizmet anlayışı alanlarındaki yetersizlikler özelikle dikkat çekmektedir. Katılımcıların büyük bölümü, staj dönemlerinde engelli bireylerle karşılaşmadıklarını, bu durumun sektörün erişilebilirlik eksikliğini ve eğitim programlarındaki yetersizliği ortaya koyduğunu belirtmiştir. Özellikle söz konusu olan alanda, turizm rehberliği eğitim programlarının, teknik bilginin yanı sıra etik, kültürel duyarlılık ve toplumsal kapsayıcılık gibi boyutları içerecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiği, en azından seçmeli ders olarak verilmesi gerektiği öğrenciler tarafından vurgulanmaktadır. Engelli bireylerin de turizm pazarı içerisinde, sürdürülebilir ve kapsayıcı turizmin önemli bir parçası olduğu ve bu alandaki tüm politikaların gözden geçirilerek geliştirilmesi gerektiği açıkça ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis was written to examine the perspectives, knowledge levels, and specialization intentions of senior students in the Tourism Guiding Department regarding the concept of“Guiding Services for Disabled Tourists”introduced into the literature by Gül (2019). The thesis revealed that students generally limited the concept of disability to physical impairments, while their awareness of visual, auditory, intellectual, and psychosocial disabilities remained restricted. Most students stated that they had not received theoretical or practical training on disability, and emphasized that this could negatively affect their professional competence. Although the concept was correctly perceived by the majority of students, it was found that a new discourse should be developed, as the current terminology creates a certain conceptual confusion. Despite expressing their willingness to specialize in this field, students were observed to be well-intentioned but unprepared due to their lack of knowledge and experience. Deficiencies in sign language, alternative communication methods, and empathy-based service approaches were particularly emphasized. A large proportion of participants reported that they had not encountered individuals with disabilities during their internships, highlighting both the lack of accessibility in the sector and the inadequacies in educational programs. In particular, it was underlined by the students that tourism guiding curricula should be restructured to include not only technical knowledge but also dimensions such as ethics, cultural sensitivity, and social inclusiveness, and at the very least, should offer such courses as electives. Furthermore, it was clearly demonstrated that individuals with disabilities are an essential part of the tourism market within the framework of sustainable and inclusive tourism, and that all related policies should be revised and further developed.