Çiçek Dağı çevresinde (Kırşehir) arazi kullanımı ve erozyon ilişkisi
The relationship between land use and erosion in the vicinity of Mount Çiçek (Kırşehir)
- Tez No: 991101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kentsel arazi kullanımı, Su erozyonu, Sıçrama erozyonu, Toprak erozyonu, İnsan-toprak ilişkisi, Urban land use, Water erosion, Splash erosion, Soil erosion, Human-soil interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Kırşehir il sınırları içerisinde yer alan Çiçek Dağı ve çevresindeki arazi kullanım faaliyetlerinin erozyonal süreçler üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada Kırşehir ilinde yer alan Çiçekdağı kütlesi ve yakın çevresinde erozyonal faaliyetler ile arazi kullanımı arasındaki ilişki incelenmiştir.Çalışma kapsamında, bölgenin mevcut arazi kullanım deseni ile potansiyel ve fiili erozyon riskleri arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Araştırma sürecinde, arazi kullanımı için kontrollü ve kontrolsüz sınıflandırma yöntemi kullanılmış olup verilerin incelenmesi için Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve uzaktan algılama teknikleri kullanılarak Landsat uydu görüntüleri ve topoğrafik veriler analiz edilmiştir. RUSLE (Revize Evrensel Toprak Kaybı Eşitliği) modeli gibi erozyon tahmin modellerinden yararlanılarak yıllık toprak kaybı miktarları hesaplanmıştır. Sahaya yönelik yapılan arazi çalışmalarında toprak örnekleri alınmış ve arazi gözlemleri yapılmıştır. Ayrıca sahada jeomorfolojik incelemelerde bulunulmuştur. Veri toplamak için örnek alımı, fotoğraf çekimi, drone görüntüleme işlemleri yapılmıştır. Uzaktan Algılama yöntemi ile Arazi kullanımı ve değişimleri tespit edilirken, kontrollü sınıflandırma tekniğinden yararlanılmıştır. Erozyona yönelik RUSLE yöntemi kullanılmış, analize dayalı sonuçlara ulaşılmıştır. Sahada özellikle zirve ve yamaç kesimlerde erozyon oldukça şiddetli olup, tarımsal faaliyetlerin yapılmasına bile imkan tanımamaktadır. Sahaya yönelik kapsamlı bir erozyon acil eylem planı hazırlanmalı ve geleceğe yönelik planlamalar yapılmalıdır. Saha gözlemleri ve literatür taraması ile elde edilen veriler de değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Sahada yoğun bir şekilde erozyon afeti görülmektedir. Bu afeti önlemek adına birçok tedbir alınmıştır. Eğim, bitki örtüsü yoğunluğu ve yağış miktarı gibi faktörlerin erozyon potansiyeli üzerindeki etkisi niceliksel olarak belirlenmiştir. Bölgede en yüksek erozyon riskine sahip alanlar haritalanmıştır. Bu çalışma, Çiçek Dağı özelinde arazi kullanım planlamasının erozyon kontrolündeki kritik rolünü vurgulamakta ve sürdürülebilir arazi yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi için önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis investigates the effects of land use activities on erosional processes in the Çiçek Dağı massif and its surroundings within Kırşehir province. The study analyzes the relationship between the region's land use patterns and erosion risks using Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing techniques. Landsat satellite imagery was processed using supervised and unsupervised classification methods, while the Revised Universal Soil Loss Equation (RUSLE) model was employed to calculate annual soil loss. Remote sensing analyses were substantiated by extensive fieldwork, including soil sampling, geomorphological investigations, and drone imaging. The findings indicate severe erosion, particularly on summits and slopes, effectively preventing agricultural activities in these zones. The influence of factors such as slope gradient, vegetation density, and precipitation on erosion potential was quantitatively determined, and high-risk areas were mapped. The study highlights the critical role of land use planning in erosion control, suggesting that a comprehensive emergency action plan is urgently needed. Ultimately, this research provides significant data for developing sustainable land management strategies for the region.