Çocuğu özel gereksinimli olan annelerin aile yükü ile ihtiyaçlarının kesişimsellik yaklaşımıyla incelenmesi: Samsun örneği
An intersectional analysis on the family burden and needs of mothers of children with special needs: The case of Samsun
- Tez No: 991106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Aile yükü, Engellilik, Kesişimsellik, Family burden, Disability, Intersectionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, çocuğu özel gereksinimli olan annelerin aile yükü ile ihtiyaçlarının, kesişimsellik yaklaşımı doğrultusunda değerlendirilmesidir. Hem kadınlık hem de özel gereksinimli çocuğu olan annelik deneyimlerinin ne şekilde kesiştiğini anlamaya çalışarak, kadınların bakım yüküyle ihtiyaçlarını kesişimsellik bakış açısıyla ele almak ise, tezin bir diğer hedefidir. Çalışma, nicel araştırma yöntemleri temel alınarak ilişkisel tarama modeli ile kesitsel bir desenle yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcılarını, 0-18 yaş arası özel gereksinimli çocukları olan Samsun'da ikamet eden 328 anne oluşturmaktadır. Örneklemin belirlenmesinin ardından, (kriter) örnekleme ve kartopu (zincir) örnekleme teknikleri de kullanılmıştır. Veriler, sosyo-demografik özellikleri belirlemek amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Aile Gereksinimleri Belirleme Aracı ve Aile Yükü Değerlendirme Ölçeği olmak üzere üç ayrı veri toplama aracıyla elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, ailelerin yükü arttıkça aile gereksinimlerinin de artış gösterdiği görülmüştür. Ayrıca, katılımcı annelerin en fazla duygusal yük yaşadıkları ve bilgiye gereksinimlerinin ön plana çıktığı saptanmıştır. Bu sonuçlar, özel gereksinimli çocuğu olan annelerin yükünü gidermek için konunun yalnız bireysel değil aynı zamanda sosyal destek boyutuyla da ele alınarak gereksinimlerinin tespit edilmesi gerektiğini ve destek mekanizmalarının bu doğrultuda geliştirilmesinin önem arz ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This sthesis study aims at examining the family burden and needs of mothers who have children with special needs within the scope of the intersectionality approach. Another goal of the research is to understand how the experiences of womanhood and motherhood of a child with special needs intersect by addressing women's caregiving burden and needs from an intersectional perspective. The study was conducted using a correlational survey model based on quantitative research methods. The participants of the study consisted of 328 mothers residing in Samsun province and having child(ren) with special needs aged 0–18. Following the determination of the sample, criterion sampling and snowball (chain) sampling techniques were also used. Data were collected through three instruments such as The Personal Information Form to determine socio-demographic characteristics, the Family Needs Survey, and the Family Burden Assessment Scale. According to the findings, as the burden on families increases, their needs also rise. Moreover, it was observed that the mothers experience the highest level of emotional burden and that their need for information is particularly prominent. These results indicate that in order to alleviate the burden of mothers with children who have special needs, their needs should be identified not only on an individual level but also by taking into account the dimension of social support. They further highlight the importance of developing support mechanisms in line with these needs.