Yetişkin kadınların deneyimlediği dijital şiddet ile sosyal destek algılarının ilişkisinin çeşitli değişkenler bağlamında incelenmesi: Samsun örneklemi
Analyzing the relationship between digital violence experienced by adult women and their perceptions of social support in terms of various variables: The sample of Samsun
  1. Tez No: 991107
  2. Yazar: SEDEF ODABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Sosyal destek, Sosyal hizmetler, Toplumsal cinsiyet, Women, Social support, Social services, Gender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışması, yetişkin kadınların deneyimlediği dijital şiddet ile sosyal destek algılarının ilişkisinin çeşitli değişkenler açısından ve feminist sosyal hizmet bağlamında incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma, nicel araştırmanın süreç ve yöntemlerine göre yürütülmüş ve analizlerde ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın katılımcılarını Samsun ili Çarşamba ilçesinde yaşayan, 18-60 yaş arası, romantik ilişkisi olan yetişkin kadınlar oluşturmaktadır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Partner Siber Saldırganlık Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; yetişkin kadınların dijital şiddet saldırganlığı deneyimi yaşa göre anlamlı bir farklılık gösterirken; eğitim düzeyi, gelir durumu, medeni durum, internet ve sosyal medyada geçirilen sürenin anlamlı farklılıklar göstermediği görülmüştür. Dijital şiddet mağduriyeti deneyimi yaş, medeni durum, internet ve sosyal medyada geçirilen süre bakımından anlamlı farklılıklar gösterirken; eğitim düzeyi ve medeni durumun anlamlı bir fark göstermediği görülmüştür. Dijital şiddet deneyimi -saldırganlık ve mağduriyet- ile sosyal destek algıları ilişkisinde ise tüm alt ve toplam boyutlar arasında negatif yönlü, anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen özel bulgular, güncel literatür ışığında tartışılarak sosyal hizmet disiplininin mikro, mezzo ve makro müdahaleleri çerçevesinde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to examine the relationship between the experiences of adult women in terms of digital violence and their perceived social support from the scope of various variables and within the context of feminist social work. Conducted in accordance with quantitative research procedures and methods, a correlational survey design was employed during the analyses. The participants consisted of adult women aged 18 to 60 who were in a romantic relationship and residing in the Çarşamba district of Samsun province. Data were collected using a Personal Information Form, the Partner Cyber Aggression Scale, and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support. As to the findings, the experiences of adult women of digital violence perpetration differed significantly by age, while no significant differences were observed regarding their education level, income status, marital status, or time spent on the Internet and social media. Moreover, it was observed that the experiences of digital violence victimization differed significantly by age, marital status, and time spent on the internet and social media, whereas education level and marital status did not produce significant differences. Furthermore, a significant negative relationship was found between digital violence experiences -both perpetration and victimization-and perceived social support across all sub-dimensions and total scores. The findings were discussed within the current literature, and recommendations were presented within the framework of micro, mezzo, and macro interventions in the field of social work.