Bası yarası hastalarının sağlık hizmet alım sürecinin haritalandırılması
Mapping the health care receiving journey of pressure injury patients
  1. Tez No: 991130
  2. Yazar: MÜZEYYEN GEÇİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKMAN, PROF. DR. SALİHA SERAP ÇİFÇİLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pressure injury, patient journey mapping
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bası yaraları, tüm dünyada sık görülen, hastaların fiziksel ve psikososyal yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve sağlık sistemi için yüksek maliyeti olan, çoğunlukla önlenebilir klinik bir sorundur. Önlenebilir olmaları nedeniyle görülme sıklığı bakım kalitesinin önemli bir göstergesidir. Uygulanan bakım stratejilerinin etkili olması için sağlık hizmeti sağlayıcılarının hasta deneyimlerini izlemesi önemlidir. Birçok ülkede ki sağlık hizmeti politikaları, hasta deneyimini sağlık hizmeti kalitesinin temel bir bileşeni olarak tanımlar. Bası yarası olan hastalar üzerine yaptığımız bu çalışmada; yara hastasının sağlık hizmeti alım sürecine odaklanıldı ve bası yarası hastalarının çeşitli hastalık aşamalarındaki deneyimleri bir yolculuk modeli aracılığıyla tanımlandı. Sağlık yolculuğu yaşayan kişi sadece fiziksel değil hayatı her açıdan etkilenen bir kişidir. Hasta yolculuğunun haritalandırılması bası yarası hastalarının deneyimlerini derinlemesine araştırmanın bir yoludur. Çalışmamız hasta merkezli, kanıta dayalı bir klinik yolun geliştirilmesi ve uygulanmasına temel teşkil edecek verileri oluşturmak için bası yarası hastalarının sağlık hizmetlerindeki yolculuğunu tanımlamayı amaçlamıştır. Yöntem: Kalitatif bir araştırma olarak planlanan çalışmamızda Evde Sağlık Hizmetleri'ne kayıtlı bası yarası öyküsü olan 9 hasta belirlenerek; ev ziyareti esnasında birebir yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan analiz sonrasında hasta görüşme verilerinden elde edilen kodlar benzer özelliklerine göre kategoriler altında; kategoriler de sınıflandırılarak temalar altında gruplanmıştır. Ortaya çıkan kodlama çerçevesi, triangulasyon sürecinde tüm yazarlar arasında tartışılmıştır. Analiz sonucunda ortaya çıkan dört ana tema;“korktuğum başıma geldi”,“kayboldum”,“ben yokum yaram var”,“bu yolda yalnız yürüyorum”dur. Tartışma: Sağlık hizmeti alım yolculuklarında tüm katılımcılar süreci farklı şekillerde deneyimlemişlerdi. Görüşmeler incelenip detaylı analiz edildiğinde, katılımcıların sağlık hizmetleriyle olan etkileşimlerinde ortak noktalara ulaşıldı. Analizimiz sonrası ortaya çıkan kategoriler hastaların deneyimlerinde ki bu ortak noktalardı. Bu noktalar bası yarası sürecindeki dönüm noktalarını, sağlık sisteminin açıklarını gösteriyordu. Katılımcılarla yaptığımız görüşmelerin analizi ve hasta yolculuklarının haritalandırılması sonucunda, eksik geçiş bakımı ve plansız hastane taburculuğu yapılan hastaların, evde devam eden süreçte birinci basamak sağlık hizmetine erişmekte zorlandığı, toplum içinde verilen sağlık hizmetlerinde kapsamlı değerlendirilme ve tedavi takiplerinde yetersizlikler olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç: Çalışmamız bası yarası hastalarının sağlık hizmeti alım deneyimlerine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Bulgularımız bireylere verilen sağlık hizmetinin iyileştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalara rehberlik sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Pressure injury is a frequently preventable clinical problem that is common all over the world, and it affects the physical and psychosocial quality of life of patients negatively as well as it has high costs for the healthcare system. Because they are preventable, their incidence is an important indicator of the quality of care. It is important for healthcare providers to monitor patient experiences so that the applied healthcare strategies are effective. Healthcare policies in many countries identify patient experience as a key component of healthcare quality. In this study we conducted on patients with pressure injuries; The focus was on the wound patient's healthcare intake process, and the experiences of pressure injury patients at various disease stages were described through a journey model. A person who goes through a health journey is a person whose life is affected not only physically but also in every aspect. Patient journey mapping is one way to delve deeper into the experiences of pressure injury patients. Our study aimed to describe the journey of pressure injury patients in healthcare to generate data that will form the basis for the development and implementation of a patient-centered, evidencebased clinical pathway. Method: In our study, planned as a qualitative research, 9 patients with a history of pressure injury registered to Home Care Services were identified; One-to-one semistructured interviews were conducted during the home visit. The data obtained was analyzed by using the thematic analysis method. Results: After the analysis, the codes obtained from the patient interview data are divided into categories according to their similar characteristics. The categories are also classified and grouped under themes. The resulting coding framework was discussed among all authors during the triangulation process. The four main themes that emerged as a result of the analysis. These are that“my worst fears came true”,“i am lost”,“i am not there, i have a wound”,“i am walking on this path alone”. Discussion: As a result of the analysis of the interviews that we conducted with the participants and the mapping of patient journeys, it was found that patients who were unplanned hospital discharges without transitional care had difficulty accessing primary health care during the ongoing process at home and remained abandoned, and they were not evaluated comprehensively in the health services that is provided in the community. It was found that regular follow-ups were not carried out. Conclusion: Our study provided a new perspective on the healthcare experience of pressure injury patients. Our findings will contribute to guidance for studies to improve the health care provided to individuals.